Nutrilife centar

Novosti

SVE POČINJE OD TANJURA

Iako je doba modernizacije i industrijalizacije donijelo mnogo toga što nam danas uvelike olakšava svakodnevni život, donijelo je sa sobom i jedan ubrzani način života, koji je pun obaveza, stresa i zadataka a siromašan brigom za sebe, svoje zdravlje i svoju prehranu. Došlo je vrijeme kada je sve više izbora industrijski proizvedene hrane, pića, dodataka prehrani i lijekova, ali istovremeno je i sve je veći broj bolesti novoga doba- dijabetes tip 2 , razne autoimune bolesti (celijakija, Chronova bolest, psorijaza) i kardiovaskularne bolesti. A sve te bolesti mogu imati i poveznicu s prehranom, zapravo dijabetes tip 2 i kardiovaskularne bolesti su i najčešće uzrokovane lošom prehranom. Postoji još cijeli niz bolesti i simptoma kojima uzrok mogu biti nepravilna prehrana. Kako nepravilna prehrana može imati negativne posljedice na zdravlje našeg organizma, tako i pravilna prehrana koja je nutritivno bogata može imati broje prednosti za zdravlje našeg tijela i uma. Da bi naša prehrana bila pravilna, uravnotežena valja birati one namirnice koje su prirodno i lokalno uzgojene, a manje one prerađene koje su najčešće bogate šećerom a ne sadrže toliko nutritivno vrijednim tvarima. Oduševljeni smo toliko s tim novim prehrambenim proizvodima koje nalazimo na policama trgovina, s rokom trajanja od par mjeseci, smanjenim udjelom masti, šećera, bez glutena, te nekim drugim egzotičnim namirnicama koje se uopće ne uzgajaju na našim područjima. Izbora ima za svih i možemo reći da je puno lakše ugoditi ukusu svačijeg nepca. Ali jesmo li malo uz svu modernizaciju proizvodnje hrane zaboravili na vrijednost onoga što je prirodnog podrijetla, one hrane koja prirodno u sebi ima boje i koje potječu od njenih pigmenata a ne od dodanih bojila. Kupujemo hranu koja dolazi iz Južne Amerike i Kine, i koja vjerojatno mjesecima dolazi do polica naših trgovina, i sretni smo jer isprobavamo nešto novo. Nema ničeg lošeg u isprobavanju ali trebali bi ipak dati veću prednost konzumiranju lokalno proizvedene hrane. Hrvatska kao zemlja mediterana, obiluje raznim vrstama voća i povrća koji su izvrstan izvor vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i ostalih bioaktivnih komponenti koje će imati pozitivan utjecaj na zdravlje. Izvori proteina osim mesa, mogu biti različite mahunarke, ali i riba na čiju konzumaciju često zaboravljamo iako smo zemlja koja se nalazi na moru. Kod izvora ugljikohidrata prednost dati onim integralnim, a što se tiće ulja i masti, prednost dati maslinovom ulju, bučinom i ostalim vrstama koje odgovaraju vašem ukusu. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Saznaj sve novosti na vrijeme

Prijavi se na naš newsletter

Prijava