Nutrilife centar

Novosti

Kako nam hrana može pomoći u borbi s alergijama?

Stiglo je i to doba godine, proljeće. Sve se rascvalo, predivan miris kruži zrakom, ali ti ga ne možeš osjetiti? Dapače, plačeš pri svakom izlasku iz stana/kuće? Tako je to kada proljeće stigne sa svim svojim čarima, pa tako i alergijama.

Što su alergije?

Alergijske reakcije javljaju se kod osoba s prirodno oslabljenim imunitetom, odnosno nakon stanja u kojima je prirodni imunološki obrambeni sustav iscrpljen.

Alergija predstavlja prejaku reakciju imunološkog sustava na vanjsku tvar ili na više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni. Kod osoba koje nisu alergične imunološki sustav je zapamtio alergene kao bezazlene tvari. Kod alergičnih osoba obrambeni sustav doživljava alergen kao ‘strano tijelo’ te dolazi do burne reakcije pri čemu se stvaraju antitijela IgE.

Koje alergije poznajemo i što ih uzrokuje?

Alergijske reakcije na dišnim organima uzrokovane su prvenstveno tvarima koje se udišu zrakom. Inhalacijski ili udisajni alergeni su: pelud trava, stabala, korova, grinje, kućna prašina, plijesan, epitelne stanice pasa i mačaka.                                                                                                                             Osobe koje su osjetljive na pelud drveća, osjećaju tegobe između veljače i svibnja, dok istodobno u velikom postotku imaju alergijsku reakciju na jabuku, orah, mrkvu.

Alergijske reakcije na prehrambene namirnice su mnogostruke, a pojavljuju se odmah nakon konzumiranja određene namirnice ili satima nakon jela. Može doći doanafilaktična reakcija u kojoj dolazi do kolapsa cijelog organizma (otoka tkiva, otežanog disanja, pada krvnog tlaka, obilne sekrecije…), a može imati i ishod opasan po život,reakcije na koži u obliku ekcema ili koprivnjače, na dišnim organima ili uz tegobe u želucu.                           Najčešći nutritivni ili prehrambeni alergeni su: jaja, mlijeko, soja, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci, morski plodovi, jagode, kivi.

Ako se pojavi sumnja na alergiju na prehrambene namirnice, preporučljivo je napraviti Alergo test ili test intolerancije na hranu. Nakon testiranja je potrebno provesti odgovarajuću dijetu. Napraviti plan prehrane kojeg se treba strogo pridržavati, gdje će se objediniti svi potrebni makro i mikro nutrijenti. Kako ne bi došlo do deficita pojedinih nutrijenata do kojih jednolična prehrana može dovesti, a mogu rezultirati određenim zdravstvenim komplikacijama.

Kako nam hrana može pomoći u borbi s alergijama?

Istraživanja pokazuju da konzumiranje određene hrane prema planu prehrane može pomoći u borbi protiv alergija. Protuupalna hrana uključuje namirnice koje sadrže zdrave masti, kao što je maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline (iz lososa, tune) te voće i povrće.

Nutricionisti iz Nutrilife Centa sa svojim dugogodišnjim iskustvom pomoći će vam da u borbu s alergijama. Odabirom pravih namirnica vaše tijelo će se moći kvalitetnije boriti sa svim tipovima alergija.

Za dodatna pitanja rado ćemo vam odgovoriti putem maila ili telefona. Slobodno nas kontaktirajte i zapamtite ne postoje glupa pitanja, a svakim vašim pitanjem korak smo bliže zdravom i snažnijem tijelu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Saznaj sve novosti na vrijeme

Prijavi se na naš newsletter

Prijava
Zdravi životni stil u Nutrilife CentruPoklon dobrodošlice -10% popusta

Iskoristi 10% popusta prilikom sljedećeg dolaska u Nutrilife Centar. Sada je najbolji trenutak za odluku o prelasku na zdraviji način života. Ne dopustite  da vaše tijelo opterećuju suvišni kilogrami!

*** popust se ne odnosi na WelleCo proizvode