Nutrilife centar

Novosti

USKRS NA STOLU

 

Kao i svaki blagdan, tako i Uskrs, ima delicije i hranu koju jedemo tradicionalno baš za taj dan. Uskrs nam dolazi u proljeće, kada se priroda budi, pa tako na uskršnjem stolu možemo osim ponekad teške blagdanske hrane, naći i obilje sezonskog proljetnog povrća koje donosi svježinu ovom blagdanskom stolu.
Obiteljsko zajedništvo za uskršnjim stolom vrhunac je blagdanskog raspoloženja, a uskršnji doručak je ono čime započinjemo ovaj blagdan i po čemu ga najviše i pamtimo. Neizbježna namirnica uskršnjeg doručka su svakako tvrdo kuhana jaja čija se ljuska, kako bi se ukazalo na svečanost ukrašava. Iako za njihovo ukrašavanje možemo kupiti umjetne boje, mogu se koristiti i prirodne boje koje se nalaze u hrani. Ljuska crvenog i ljubičastog luka, kurkuma, špinat, cikla, sok od višnje samo su neke od namirnica koje možete koristiti za bojanje vaših pisanica, a koje ćete kasnije moći i jesti. Na tradicionalnom blagdanskom stolu, osim samih kuhanih jaja mogu se naći i jaja utaknuta u pletenicu od tijesta ili kruh. Zabavu i natjecateljski duh za doručkom može potaknuti tucanje jajima, što je još jedan od običaja vezanih za Uskrs. Uz jaja uskršnji stol nezamisliv je bez šunke, koja se odlično slaže s mladim lukom i rotkvicom– vjesnikom proljeća, ali i umacima na bazihrena. Tradicionalni uskršnji doručak zaokružit će fin slatki kruh- pogača (pinca) ili sirnica. Ovaj mirisni kruh se tradicionalno priprema iz dizanog tijesta samo za prigode ovog blagdana. Od slastica na stolovima se mogu naći i različiti kuglofi, orahnjače ili makovnjače.

Za vrijeme obiteljskih okupljanja za ručak, iz kuhinja se najčešće osjete mirisi mesnih pečenja. Odabir mesa najviše ovisi o podneblju, okusima i tradiciji, ali najčešće je to janjetina, puretina, teletina. Za prilog se najčešće bira krumpir, tjestenina, mlinci te obilje sezonskog povrća, poput radiča, matovilca, rikole, zelene salata, šparoga i tikvica.

Neka i Vaš uskršnji stol bude ispunjen ovim namirnicama, a srca puna tople blagdanske atmosfere.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Saznaj sve novosti na vrijeme

Prijavi se na naš newsletter

Prijava
Zdravi životni stil u Nutrilife CentruPoklon dobrodošlice -10% popusta

Iskoristi 10% popusta prilikom sljedećeg dolaska u Nutrilife Centar. Sada je najbolji trenutak za odluku o prelasku na zdraviji način života. Ne dopustite  da vaše tijelo opterećuju suvišni kilogrami!

*** popust se ne odnosi na WelleCo proizvode