Nutrilife centar

Novosti

BILJNI PROTEINI

Savjeti nutricionista za vrijeme izloacije uzrokavani korona virusom – autor: Branimir Dolibašić, mag.nutr – suradnik Nutrilife Centra
Neki pjevaju, neki plešu i vježbaju, neki kuhaju, neki pišu za one kojima čitanje treba. Pisanje je nužnost za neke. Tekstovi su dio moje samopomoći i ujedno podrška otpora cijeloj situaciji, prilagodba jednog nutricioniste.

 

III dan prehrane u izolaciji korone – dnevni unos bjelančevina, vegani.

Među uhranjenima, neuhranjenima i pothranjenima ima manjinska skupina koja ne jede meso, pa evo verzije prošlog posta za njih.

.

PROTEINI BILJNI

Slika je šarolika, od onih koji ne jedu meso neki jedu mliječne proizvode, neki jaja, neki čak i ribu, da bude složenije, neki svaki dan a drugi povremeno. Onoliko povremeno koliko to može biti široko značenje. Vegani, oni koji ne jedu ništa od navedenog su pak zasebno. Za sve njih vrijedi veća ili manja prilagodba koju zovemo: strategija unosa proteina kao zamjena za meso.

Glavni način zamjene je kombiniranje mahunarki i žitarica, a dopuna su drugi ne-mesni izvori proteina poput oraha i sjemenki, gljiva, kvasaca i algi.

Kako se neće i ne mogu najesti mesa (svejedno), moraju pametno birati gornje alternative za ispunjavanje unosa dnevne potrebne količine proteina.

Zašto? Jer svaki dan njihov imunitet, mišići i ostali vitalni sustavi troše određenu količinu proteina, znači ako ne nadoknađuju onda ih gube. Ako ne unosite meso u organizam, to nije jamac zdravlja samo po sebi. Kako su biljni izvori inferiorni mesnim, svako kašnjenje ili nedostatak unosa proteina teže nadoknađuju nego karnivori (mesojedi) i omnivori (svejedi), pa trebaju biti discipliniraniji (čitaj odgovorni prema sebi).

Unos količina vrijedi isto prema razini tjelesne aktivnosti, to jest 💪 mjera mišićnog rada taj dan !!

.

Glavno pravilo/preporuka?

Kombinirajte u većim obrocima mahunarke (grašak, grah, soja, leća, bob, slanutak) te cjelovite žitarice (integralni pšenični proizvodi, ječam, raž, pir) ili pseudožitarice (heljda, proso, kvinoja). Za dopunu osigurajte obrok dnevno oraha ili sjemenki (npr chia). Jednostavno, ali učinkovito.

Količine? Za prosječan unos, po šaka od svakog (kuhano, ne sirovo), uz 10-20ak oraha za dopunu. Pojačati za više vježbanja i tjelesne aktivnosti.

.

Najbolje namirnice ?

#mahunarke kikiriki, soja, grah, grašak, bob, leća, slanutak

#žitarice kukuruz,pšenica, ječam, raž i #pseudožitarice

#dopune chia, suncokret, orah, badem, lješnjak, konoplja ..

.

Primjeri ?

Rižoto s kikirikijem – napravite rižoto s mrkvom i usitnjenim povrćem, na kraju dodajte prženi kikiriki – voila!

 

Za one koji povremeno jedu ribu, jaja, mliječno – vrijedi da se od gornjeg principa ne odstupa, računajte da takve rijetke prilike unosa kompletnih proteina znače betterment, jačanje unosa. Jedno jaje tjedno ne znači da ste osigurali proteine za cijeli tjedan.

 

Vrijedi pametno birati i držati se tog principa svaki dan. Nije važno iz kojeg razloga ne jedete (ili polujedete) meso i životinjske proizvode, ovo su principi koji vrijede fiziološki, ne ulaze u vaše etičke, moralne, kulturne ili vjerske razloge. Treba se čuvati nepotrebnog viška kalorija neselektivnim unosom “ne-mesnih” odnosno biljnih namirnica, dakle čuvati se količine kroz pametan izbor. Kalorija je kalorija (opet fizika).

.

PS Posebno vrijedi ovaj savjet poslati onima koji su pothranjeni i imaju loš mišićni status, a izbjegavaju, jedu povremeno ili uopće ne jedu meso, mlijeko, ribu, jaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Saznaj sve novosti na vrijeme

Prijavi se na naš newsletter

Prijava