Nutrilife centar

Novosti

HIPERPIGMENTACIJA

Kako prehranom možemo utjecati na pojavu neželjenih mrlja na licu – hiperpigmentaciju?

 

Prema znanstvenim istraživanjima uzroci pojave hiperpigmentacije mogu biti posljedica unutrašnjeg stanja našeg organizma ili pod utjecajem vanjskih uvjeta, kao što su npr. hormonalna neravnoteža, promjene balansa hormona za vrijeme trudnoće i /ili dojenja, kontracepcijske pilule, razne infekcije, visoka razina šećera u krvi, problemi sa štitnjačom, pretjerano izlaganje na suncu, trauma kože i slično.

 

Nutricionističo rješenje – otkrivanje tajnih puteva hrane u organizmu

Za bolji balans potrebno je iz prehrane eliminirati namirnice/hranu koje naše tijelo ne može apsorbirati odnosno otkloniti sve ono što nije zdravo za nas. Tu dolazimo do nutricionističko biokemijske dijagnostike – testova intolerancije na hranu.

 

Tijekom svakog obroka probavni sustav našeg tijela ima zadatak probave unesene hrane. Probaviti hranu znači razgraditi hranjive namirnice na njihove najmanje sastavne jedinice koje se onda mogu apsorbirati u organizam. Glavne skupine hranjivih tvari su masti, bjelančevine i ugljikohidrati, a njihove osnovne sastavne jedinice su masne kiseline, aminokiseline i jednostavni šećeri (glukoza, fruktoza i dr.).

Kada intolerantna osoba unese određenu hranu na koju je intolerantna, njen imuni sustav reagira tako što prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao “neprijatelja”, te reaktivno proizvodi povišenu količinu specifičnih antitijela. Zovemo ih IgG antitijela, i njihov je zadatak onesposobiti antigene, odnosno sve ono što smatraju antigenima. U stvarnosti ovi antigeni su probavljeni proteini hrane koji iz probavnog sustava ulaze u krv, ali tijelo je nesposobno prepoznati ih kao hranu već kao “štetne” i invazivne tvari i počinje se braniti.

Dalje antitijela “hvataju” antigene i formiraju imunokomplekse koje imuni sustav jednostavno uništi ako se hrana na koju smo intolerantni jede rijetko. Ako se “štetna” hrana jede često, ili se nastavi jesti i nakon utvrđene intolerancije, tijekom vremena dođe do oštećenja sluznice probavnog sustava (crijeva) što rezultira nagomilavanjem imunokompleksa u različitim djelovima tijela.

Ovisno o slaboj točki svake osobe, doći će do pojave simptoma u različim organima: zadržavanje vode i porast tjelesne težine, kronična upala zglobova, tegobe u funkciji probavnog sustava, umor, upala sinusa, te dermatološki problemi kao što su pigmentne mrlje, akne, ekcemi, dermatitis, kožne upale i slično.

Nakon testiranja potrebno je iz prehrane izbaciti hranu na koju ste  intolerantni. Hrana na koju pokazujete intolernaciju je ona hana koja šteti Vašem tijelu i vašim crijevima. Crijeva su naš drugi mozak.

 

Nutricionističke preporuke u borbi protiv hiperpigmentacije:

Potrebno je smanjiti unos ugljkohidrata balansiranim načinom prehrane. Prevelika količina ugljikohidarta u vašem tijelu dovodi do poremećaja glukoze u krvi što može utjecati na neravnotežu hormona. Potrebno je smanjiti unos rafiniranih ugljikohidrata kao što je šećer. Hrana bogata visokim udjelom ugljikohidrata koju treba izbjegavati je: šećer i sirupi, brašno, pekarski proizvodi,  grickalice, alkohol, slatka zaslađena pića.

Potrebno je konzumirati više voća i povrća, cjelovite žitarice, grahorice, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, meso, ribu, začinsko bilje.

Potrebno je izbjegavati brzu hranu, te smanjiti unos kave i alkohola.

Tijekom dana preferirajmo koristiti negaziranu vodu, nezalađene biljne čajeve, svježe cijeđene prešane sokove.

 

 

Drugo bitno pravilo je unositi dovoljnu količinu antioksidansa

Oni pomažu štiti naše tijelo od upalnih procesa, jačaju obnavljanje stanica i štite nas od slobodnih radikala.

 

Antioksidansi u hrani: vitamin C, vitamin E, vitamin A, Flavonoidi, beta karoten, likopen, lutein, selen.

Primjer hrane s visokim udjelom antioksidansa: Bobičasto voće – borovnice, brusnice, kupine, maline, šipak, kivi, zatim grah, povrće – rajčica, luk, artičoke, brokul, zeleno lisnato povrće- kelj, špinat,blitva, bosiljak, začini – kurkuma, cimet, klinčić, kim, đumbir.

 

 

Dodaci prehrani – suvremeni super junaci!

Ubrzani ritam života doista ostavlja malo vremena za pažljivu brigu oko cjelodnevne izbalansirane prehrane, stoga postoji suvremena pomoć u vidu dodataka prehrani koji olakšavaju naš život. U Vašu prehranu možete uvrstiti određene dodatke prehrane prema preporuci liječnika i/ili nutricionista

 

Briga o prehrani usko je povezana s brigom o zdravoj i lijepoj koži

U našoj želji i trudu da izgledamo lijepo, njegovano i zdravo uvelike pomaže briga o prehrani. Ako problemu hiperpigmentacije pristupimo kompleksno i pronađemo izvorište problema u intoleranciji na hranu i/ili nepovoljnom načinu prehrane i unosa negativnih namirnica u naše tijelo, tada bitno povećavamo šanse kompletnog djelovanja na poboljšanje izgleda naše kože.

Naša koža će nam biti zahvalna, a odraz zdrave prehrane ogledat će se na našoj blistavoj koži. Sreća rješavanja problema hiperpigmentacije održava se u poruci: Lijepa izvana i iznutra!

Korisni linkovi:

super eliksir

skin eliksir

razlika između skuper eliksira i skin eliksira

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Saznaj sve novosti na vrijeme

Prijavi se na naš newsletter

Prijava