INTOLERANCIJA NA HRANU

 

 

Tijekom svakog obroka probavni sustav našeg tijela ima zadatak probave unesene hrane. Probaviti hranu znači razgraditi hranjive namirnice na njihove najmanje sastavne jedinice koje onda može apsorbirati u organizam. Glavne skupine hranjivih tvari jesu masti, bjelančevine i ugljikohidrati, a njihove su osnovne sastavne jedinice masne kiseline, aminokiseline i jednostavni šećeri (glukoza, fruktoza i dr.).

Kada osoba s intolerancijom unese određenu hranu na koju je preosjetljiva, njezin imunosni sustav reagira na način da prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao „neprijatelja“ te reaktivno proizvodi povišenu količinu specifičnih antitijela. Nazivaju se IgG antitijela, a njihov je zadatak onesposobiti antigene, odnosno sve ono što smatraju antigenima. Ti su antigeni ustvari probavljeni proteini hrane koji iz probavnog sustava ulaze u krv, ali tijelo nije sposobno prepoznati ih kao hranu, nego kao štetne i invazivne tvari i počinje se braniti.

Antitijela „hvataju“ antigene i formiraju imunokomplekse koje imunosni sustav jednostavno uništi ako se hrana na koju smo intolerantni jede rijetko. Ako se „štetna“ hrana jede često ili se nastavi jesti i nakon utvrđene intolerancije na nju, tijekom vremena dolazi do oštećenja sluznice probavnog sustava (crijeva) što rezultira nagomilavanjem imunokompleksa u različitim dijelovima tijela.

Ovisno o slaboj točki svake osobe, doći će do pojave simptoma u različitim organima: zadržavanja vode i porasta tjelesne mase, kronične upale zglobova, tegoba u funkciji probavnog sustava, umora, upale sinusa…

MEDICINSKA SKUPINA SIMPTOMAOPIS PROBLEMAZASTUPLJENOST
Dermatološki problemiakne, ekcem, svrbež, osip, rozaceja, urtikarija, psorijaza,15,7 %
Gastrointestinalni problemiabdominalna bol, nadutost, opstipacija, dijareja, gubitak apetita, mučnina, grčevi, problemi s tjelesnom masom44,1 %
Mišićno – koštani problemiartritis, fibromialgija, otečeni zglobovi6,8 %
Neurološki problemivrtoglavica, glavobolja, migrena, multipla skleroza, tenzijska glavobolja11,9 %
Psihološki problemianksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, napadaji panike, napetost8,5 %
Respiratorni problemipoteškoće disanja, astma, rinitis, sinusitis, začepljenost uha, šum u uhu10%

 

Prekomjerna tjelesna masa

Jedan je od glavnih problema koje naši pacijenti imaju prekomjerna tjelesna masa kao rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U ekstremnim slučajevima moguć je gubitak tjelesne mase čak od 15 do 20 kg u samo mjesec dana. Kilogrami su se „otopili“ isključivo zbog eliminacije namirnica iz prehrane na koje je testom utvrđena intolerancija. Baš kao i kod drugih zdravstvenih poremećaja, cilj je uzrok, a ne simptom.
U ovom slučaju pretilost je simptom intolerancije na hranu.

Nutrilife Centar nudi kompletnu uslugu određivanja intolerancije na hranu uz preporuku nutricionista, ali i samostalno ako sumnjate da je uzrok vaših zdravstvenih tegoba u intoleranciji na hranu. Neki od simptoma koji upućuju na nepodnošenje jedne ili više vrsta hrane:

  • artritis
  • astma
  • poremećaj pomanjkanja pažnje (ADD)
  • nadutost
  • bronhitis
  • tvrda stolica
  • depresija
  • proljev
  • iscrpljenost
  • glavobolja
  • osip
  • crijevne tegobe
  • malapsorpcija (poremećaj apsorpcije hranjivih tvari)
  • migrena
  • povećanje tjelesne mase.

 

Sljedeći je korak uzimanje uzorka krvi za analizu. To zahtijeva dolazak u Nutrilife Centar gdje se vadi krv u dogovoru s laboratorijem i šalje na daljnju obradu. Pomoću Microarray tehnologije u mogućnosti smo dobiti precizne kvantitativne rezultate.

Primjenom inovativnog kolorimetrijskog sustava mjerimo specifična IgG antitijela na proteine hrane u serumu, plazmi ili krvi. Primjenjujemo najbolje laboratorijske metode za dobivanje visoko preciznih rezultata, uz kontinuiranu kontrolu kvalitete.

  • Test intolerancije na 93 namirnice – kvantitativan
  • Test intolerancije na 221 namirnice – kvantitativan
  • Test intolerancije na 125 namirnice – kvantitativan
  • Test intolerancije na 64 namirnice za vegetarijance – kvantitativan
  • Test intolerancije nadopuna s 93 na 221 namirnicu
  • Test intolerancije nadopuna sa 125 na 221 namirnicu

 

Koja je razlika između intolerancije na hranu i alergije?

Alergija aktivira reakciju imunosnog sustava pri čemu tijelo u doticaju s proteinom hrane započinje proizvodnju IgE antitijela s ciljem hvatanja i onesposobljavanja napadača – antigena hrane koja uzrokuje alergiju. Kod klasičnih alergija riječ je o različitom imunosnom odgovoru od onoga kod intolerancije na hranu kod kojeg je reakcija posredovana IgG antitijelima. Alergije su opasne za život pri konzumaciji vrlo malih količina hrane, reakcije su burne i lako se uočava uzročno-posljedična veza.

Kod intolerancije na hranu takva burna reakcija izostaje. Potrebno je određenu namirnicu konzumirati tijekom duljeg razdoblja, simptomi su blaži i rijetko je bez ikakve sumnje moguće povezati simptom i hranu koja ga uzrokuje.

 

Zašto se odlučiti na testiranje intolerancije na hranu?

U današnjem društvu velik broj ljudi ima dijagnosticirane zdravstvene probleme i stanja koja mogu biti kontrolirana ili potpuno izliječena promjenom prehrane. Budući da je svaka osoba jedinstvena, različiti ljudi različitu hranu toleriraju različito te je važno prepoznati kako hrana koju jedemo može utjecati na zdravlje. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje i tražite odgovore na pitanja koja vam se svakodnevno nameću, test intolerancije na hranu, koji je jednostavan i gotovo bezbolan, trebao bi biti prvi korak koji bi vam mogao promijeniti život.