Nutrilife centar

INTOLERANCIJA

Tijekom svakog obroka probavni sustav našeg tijela ima zadatak probave unesene hrane. Probaviti hranu znači razgraditi hranjive namirnice na njihove najmanje sastavne jedinice koje onda može apsorbirati u organizam. Glavne skupine hranjivih tvari su masti, bjelančevine i ugljikohidrati, a njihove osnovne sastavne jedinice su masne kiseline, animokiseline i jednostavni šećeri (glukoza, fruktoza i dr.).

Kada intolerantna osoba unese određenu hranu na koju je intolerantna, njen imuni sustav reagira tako što prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao “neprijatelja”, te reaktivno proizvodi povišenu količinu specifičnih antitijela. Zovemo ih IgG antitijela, i njihov je zadatak onesposobiti antigene, odnosno sve ono što smatraju antigenima. U stvarnosti ovi antigeni su probavljeni proteini hrane koji iz probavnog sustava ulaze u krv, ali tijelo je nesposobno prepoznati ih kao hranu već kao “štetne” i invazivne tvari i počinje se braniti.

Dalje antitijela “hvataju” antigene i formiraju imunokomplekse koje imuni sustav jednostavno uništi ako se hrana na koju smo intolerantni jede rijetko. Ako se “štetna” hrana jede često, ili se nastavi jesti i nakon utvrđene intolerancije hrane, tijekom vremena dođe do oštećenja sluznice probavnog sustava (crijeva) što rezultira nagomilavanjem imunokompleksa u različitim djelovima tijela.

Ovisno o slaboj točki svake osobe, doći će do pojave simptoma u različim organima: zadržavanje vode i porast tjelesne težine, kronična upala zglobova, tegobe u funkciji probavnog sustava, umor, upala sinusa …

MEDICINSKA GRUPA SIMPTOMAOPIS PROBLEMAZASTUPLJENOST
Dermatološki problemiakne, ekcem, svrbež, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza,15,7%
Gastrointestinalni problemiabdominalna bol, napuhnutost, opstipacija, dijarea, gubitak apetita, mučnina, grčevi, problemi sa tjelesnom težinom44,1 %
Mišićno – koštani problemiartritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi6,8%
Neurološki problemivrtoglavica, glavobolja, migrena, multipla skleroza, tenzijska glavobolja11,9 %
Psihološki problemianksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, panični napadaji, napetost8,5%
Respiratorni problemipoteškoće disanja, astma, rinitis, sinusitis, začepljenost uha, šum u uhu10%

Prekomjerna tjelesna težina

Jedan od glavnih problema koje naši pacijenti imaju je prekomjerna tjelesna težina kao rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U ekstremnim slučajevima moguć je gubitak tjelesne težine čak od 15 do 20 kg u samo mjesec dana. Kilogrami su se otopili isključivo zbog eliminacije namirnica iz prehrane, na koje je testom utvrđena intolerancija. Baš kao i kod drugih zdravstvenih poremećaja, cilj je uzrok, a ne simptom.
U ovom slučaju pretilost je simptom intolerancije na hranu.

Nutrilife Centar nudi kompletnu uslugu određivanja intolerancije hrane uz preporuku nutricionista. ali i samostalno ako sumnjate da uzrok Vaših zdravstvenih tegoba leži u intoleranciji na hranu. Neki od simptoma koji ukazuju na nepodnošenje jedne ili više vrsta hrane:

  • Artiritis
  • Astma
  • Poremećaj pomanjkanja pažnje (ADD)
  • Nadutost
  • Bronhitis
  • Tvrda stolica
  • Depresija
  • Proljev
  • Iscrpljenost
  • Glavobolja
  • Osip
  • Crijevne tegobe
  • Malapsorpcija (poremećaj apsorpcije hranjivih tvari)
  • Migrena
  • Povećanje tjelesne težine

Sljedeći korak je uzimanje uzorka krvi za analizu. To zahtjeva dolazak u Nutrilife Centar gdje se vadi krv u dogovoru sa laboratorijem i šalje na daljnju obradu. Pomoću Microarray tehnologije u mogućnosti smo dobiti precizne kvantitativne rezultate.

Korištenjem inovativnog kolorimetrijskog sustava mjerimo specifična IgG antitijela na proteine hrane u serumu, plazmi ili krvi. Koristimo najbolje laboratorijske metode za dobivanje visoko preciznih rezultata, uz kontinuiranu kontrolu kvalitete.

  • Test intolerancije na 93 namirnice – kvantitativan
  • Test intolerancije na 221 namirnice – kvantitativan
  • Test intolerancije na 125 namirnice – kvantitativan
  • Test intolerancije na 64 namirnice za vegetarijance – kvantitativan
  • Test intolerancije nadopuna sa 93 na 221 namirnicu
  • Test intolerancije nadopuna sa 125 na 221 namirnicu

Koja je razlika između intolerancije na hranu i alergije?

Alergija aktivira reakciju imunog sustava pri čemu tijelo u dodiru s proteinom hrane započinje proizvodnju IgE antitijela sa ciljem hvatanja i onesposobljavanja napadača – antigena hrane koja uzrokuje alergiju. Kod klasičnih alergija radi se o različitom imunom odgovoru od onog kod intolerancije na hranu, gdje je reakcija posredovana IgG antitijelima. Alergije su opasne po život pri konzumaciji vrlo malih količina hrane, reakcije su burne i lako se uočava uzročno-posljedična veza.

Kod intolerancije na hranu ovakva burna reakcija izostaje. Potrebno je određenu namirnicu konzumirati kroz duži period, simptomi su blaži i rijetko je bez ikakve sumnje moguće povezati simptom i hranu koja ga uzrokuje.


Zašto se odlučiti na testiranje intolerancije na hranu?

U današnjem društvu mnogo ljudi ima dijagnosticirane zdravstvene probleme i stanja koja mogu biti kontrolirana ili potpuno izliječena promjenom prehrane. Zbog toga što je svaka osoba jedinstvena različiti ljudi različitu hranu toleriraju različito te je važno prepoznati kako hrana koju jedemo može utjecati na zdravlje. Ako ste zabrinuti za Vaše zdravlje i tražite odgovore na pitanja koja Vam se svakodnevno nameću, tada bi test intolerancije na hranu, koji je jednostavan i gotovo bezbolan, trebao biti prvi korak koji bi Vam mogao promjeniti život.

Saznaj sve novosti na vrijeme

Prijavi se na naš newsletter

Prijava