Patite od sezonske alergije? Promjene u prehrani koje mogu ublažiti neželjene simptome
Kroz povijest, liječnici nisu uspjeli pronaći lijek protiv alergije, što velikom broju ljudi stvara različite probleme, pogotovo kad se počne bližiti proljeće. Na prvu često posežemo za bezreceptnim lijekovima u želji da umanjimo ili izbrišemo svaki neugodni simptom alergije, no mnogi ne znaju da nam određene promjene u načinu života mogu biti od puno veće koristi, ne samo za smanjenje simptoma alergije nego i za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Od smanjenja upale do jačanja imunološkog sustava, postoji niz prehrambenih izbora koji će značajno smanjiti curenje iz nosa, suzne i nadražene oči i brojne druge
simptome, čak i ako se ne možete potpuno riješiti alergije. Ako dosad niste imali priliku doznati sve o važnosti zdravlja crijeva i njihovom utjecaju na cijeli organizam, u nastavku otkrijte kako plant-based prehranom možete značajno pridonijeti zdravijem mikrobiomu crijeva i time smanjiti simptome sezonske alergije.
Zdravlje mikrobioma iznimno je važno za ublažavanje simptoma alergija
Kad su vam crijeva nezdrava i njihov mikrobiom [zajednica mikroorganizama u crijevima] neuravnotežen, ugroženo je cijelo tijelo. To je zato što probavni, imunosni, živčani i endokrini sustav međusobno komuniciraju pa kad vam crijeva ne funkcioniraju pravilno, procesi ostalih sustava mogu biti ugroženi. Kronične bolesti poput artritisa, dijabetesa, depresije i alergija mogu se pratiti do nadraženog i upaljenog crijeva. Čak i manje bolesti, poput zatvora, određenih stanja kože, bolova i umora izravno su povezane s disfunkcijom crijeva.
Mikrobiom ima izuzetno važan utjecaj na vaš imunitet pa je važno da se pravilno brinete o njemu. Niska raznolikost mikrobioma usko je povezana sa sezonskim alergijama koje se razvijaju kada imunološki sustav pretjerano reagira na alergene poput biljne peludi, što rezultira simptomima poput kihanja, svrbeža, curenja iz nosa i nadraženih očiju. Alergijski odgovor je zapravo upalni odgovor koji vaše tijelo generira kako bi se izborilo protiv navodnog patogena. Stoga možemo zaključiti da je iznimno važno voditi računa o zdravlju crijeva kako bismo ojačali svoj imunitet i tu ‘borbu’ učinili jednostavnijom za organizam. Upravo plant-based prehrana može značajno pridonijeti zdravlju crijevnog mikrobima, stoga ne čudi što je fleksitarijanizam jedan od najbrže rastućih trendova u svijetu u posljednjih nekoliko godina.
Fleksitarijanstvo i dobrobiti biljne prehrane za zdravlje crijeva
Fleksitarijanstvo je stil prehrane koji ne opterećuje probavni sustav. Naime, sve veći broj ljudi ima problema s „teškom“ hranom i mesom koje je obilno zastupljeno u tradicionalnoj hrvatskoj prehrani. Trebali bismo se vratiti mediteranskim namirnicama svog podneblja jer ipak je to najzdraviji oblik prehrane, a u posljednje je vrijeme razvio još jednu svoju inačicu, s naglaskom na biljni izvor proteina, a to je plant-based prehrana.
Prednosti fleksitarijanstva su brojne jer takav način prehrane smanjuje upalne procese u crijevima i to pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, na kontrolu tjelesne težine, na nivo glukoze u krvi, na zdravlje kože, probavnog sustava i smanjenje simptoma sezonske alergije. Usprkos tome što prva asocija na to kad čujete ‘plant-based prehrana’ može biti vegetarijanstvo ili veganstvo, važno je napomenuti da se fleksitarijanci zapravo ne žele u potpunosti odreći svojih omiljenih namirnica. Oni samo teže za smanjenjem, ali ne i potpunim eliminiranjem unosa mesa i mliječnih proizvoda, a glavni motivi su im brojne prednosti za zdravlje i imunitet, kao i ekološke prednosti za okoliš. Kod ovog stila života raznovrsnost i balans su ključni. Važno je osigurati da tijelo dobiva prave hranjive tvari od kojih se mnoge nalaze u kvalitetnom mesu kao što je riba, ali sve se svodi na to da svatkonađe ono što najbolje funkcionira za njegovo tijelo, pogotovo kad se radi o osobama koje su sklone alergijama.
Kako se početi hraniti poput fleksitarijanca i spriječiti simptome alergije uz plant-based prehranu?
Plant-based prehrana osigurava više energije, bolju produktivnost i ‘lakoću’ nakon obroka, ali možete primijetiti veliki učinak na svoje tijelo i bez da se vaša prehrana 100-postotno temelji na biljkama. Prvi korak je smanjeni unos “klasičnog” mesa. Možete ga nadomjestiti drugim izvorima proteina poput orašastih plodova, graha i graška. Protein graška je odlična alternativa za ljude koji su alergični na mliječne ili sojine proteine te koji su intolerantni na gluten ili laktozu. Uz to, protein graška je lako probavljiv i otapa se u vodi pa se može koristiti za pripremu smoothieja, palačinki i kolača.
Simptome alergije možete ublažiti i smanjenom konzumacijom mliječnih proizvoda i šećera. Poznato je da su ove namirnice vrlo upalne, a biljna mlijeka i proizvodi na bazi biljaka imaju i dodatne prednosti – lakše su probavljiva, ne napuhuju i ne stvaraju osjećaj težine u želucu.
Postoje i mnogi začini koji su prirodno protuupalni i koje biste mogli dodati u svoju prehranu poput đumbira, kurkume, crnog papra, ružmarina i cimeta. Često koriste u tradicionalnoj medicini zahvaljujući njihovim brojnim ljekovitim svojstvima među kojima je i sposobnost da ublaže upalu, bol i nelagodu koje uzrokuju alergije. Đumbir sadrži gingerol, spoj koji ima protuupalno i antioksidativno djelovanje, a može pomoći kod alergija tako što smanjuje oticanje i iritaciju sluznice nosa i grla, olakšava disanje i kašalj, te potiče izlučivanje sluzi koja sadrži alergene. Također i kurkuma može pomoći kod alergija tako što smanjuje proizvodnju histamina, molekule koja je odgovorna za alergijske simptome poput kihanja, svrbeža, crvenila i oteklina. Kurkuma također može poboljšati imunološki sustav i spriječiti preosjetljivost na alergene zahvaljujući kurkuminu, spoju koji također ima protuupalna i antioksidativna svojstva. Tu su i nazamjenjive omega-3 masne kiseline koje se mogu naći u ribi, orašastim plodovima, lanenim i chia sjemenkama te sjemenkama konoplje koje pomažu u jačanju vašeg imunološkog sustava.
Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju alergija na više načina:
- smanjuju upalu u tkivima koja su izložena alergenima, a samim time smanjuju i simptome alergije kao što su kihanje, svrbež, crvenilo i otežano disanje
- pozitivno utječu na imunološki sustav i tako smanjuju preosjetljivost na alergene
- poboljšavaju zdravlje očiju, mozga i kože, koji su često pogođeni alergijama
Uz sve što smo dosad naveli, konzumacija voća i povrća (s naglaskom na zeleno, lisnato povrće) tijelu će osigurati neophodne vitamine i minerale za pravilno funkcioniranje te vlakna za zdravlje crijeva i bolju probavu. Plant-based prehranom podržite mikrobiom svojih crijeva, osnažite imunitet i time ublažite simptome alergije u svako doba godine.
Oznake: alergije, ivana barišić, nutricionistica, nutrilife centar, plant-based prehrana