Poremećaj spavanja u srednjoj životnoj dobi žena

U mjesecu ožujku obilježavamo Svjetski dan spavanja (15/03) te se nadamo se „bacanju svjetla“ na važnost kvalitetnog sna, posebno za žene dok prolaze kroz srednju dob. San je temelj zdravlja koji utječe na svaki aspekt našeg fizičkog, mentalnog i emocionalnog blagostanja. Međutim, istraživanja sugeriraju da se žene suočavaju s jedinstvenim izazovima kada je riječ o dobivanju dovoljno odmora, posebno tijekom srednje dobi.

Nažalost, žene su sklonije poremećajima spavanja. Hormonalne promjene, poput fluktuacija u razinama estrogena i progesterona, mogu značajno utjecati na obrasce spavanja. Nadalje, faktori poput stresa, odgovornosti za skrb i društvenih očekivanja dodatno otežavaju ove izazove. Studije su pokazale da oko 60% žena doživljava nesanicu tijekom perimenopauze i menopauze, što ističe kritičnu potrebu za rješavanjem problema spavanja u ovoj demografskoj skupini.

Evo nekih očaravajućih činjenica o spavanju žena u srednjoj dobi:

Hormonalne fluktuacije: Promjene u razinama estrogena i progesterona mogu dovesti do noćnih znojenja, valunga i poremećenih obrazaca spavanja.

Poremećaji spavanja: Žene su sklonije stanjima poput nesanice, sindroma nemirnih nogu i apneje tijekom srednje dobi.

Uticaj na mentalno zdravlje: Loš san može pogoršati poremećaje raspoloženja poput depresije i anksioznosti, koji su već rašireni među ženama.

Povećan rizik od kroničnih bolesti: Nedovoljan san povezan je s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, dijabetesa i drugih kroničnih zdravstvenih stanja, što predstavlja značajne brige za žene u srednjoj dobi. S obzirom na ove izazove, važno je da žene prioritetiziraju san i preduzmu proaktivne korake kako bi poboljšale kvalitetu svog sna.

Evo nekoliko savjeta nutricionistice Barišić, kako poboljšati vaš sljedeći san:

Uspostavite dosljedan raspored spavanja: Odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme svaki dan pomaže regulirati unutarnji sat tijela, promičući bolju kvalitetu sna. Ciljajte na 7-9 sati sna svake noći kako biste podržali opće zdravlje i blagostanje.

Stvorite opuštajuću rutinu prije spavanja: Bavljenje smirujućim aktivnostima prije spavanja, poput čitanja, tople kupke ili prakticiranja tehnika opuštanja poput dubokog disanja ili meditacije.

Izbjegavajte ekrane i stimulirajuće aktivnosti koje mogu ometati san. Ili radite kao naš osnivač i nosite naočale koje blokiraju plavu svjetlost nekoliko sati prije spavanja.

Optimizirajte okolinu za spavanje: Učinite svoju spavaću sobu oazom za san držeći je tamnom, tišom i hladnom. Razmislite o korištenju uređaja za bijelu buku ili čepića za uši kako biste blokirali smetnje.
Prioritetizirajte brigu o sebi: Upravljajte stresom redovitom vježbom, praksama svjesnosti ili traženjem društvene podrške.

Ograničite unos kofeina i alkohola, posebno prije spavanja, jer mogu narušiti obrasce spavanja.
Od WelleCo proizvoda odabrate čaj ili toplu čokoladu s dodatnim svojstvima koja potiču REM fazu sna (poput pasiflore ili magnezija) kako biste osigurali svojih osam sati.