Zašto nam je potreban cink?

Cink – moć minerala

Cink je esencijalni mineral koji moramo dobiti iz hrane ili dodataka prehrani.

Cink je jedan od najzastupljenijih minerala u ljudskom tijelu. Nalazi se u svakoj pojedinoj stanici, te je potreban za mnoge metaboličke procese kao što su održavanje imunološkog sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima, za stvaranje DNA. Odgovoran je za održavanje osjetila mirisa i okusa. Konstitutivni je sastojak inzulina, spolnih hormona i hormona rasta te mnogih enzima. Nalazi se u kostima i mišićima, prostati, jetri, eritrocitima i leukocitima.

Podržava imunološki sustav, cink pomaže imunološkim stanicama u razvoju i pravilnom funkcioniranju. Nedostatak može dovesti do oslabljenog imunološkog odgovora.

 

Boster Immune Elixir s dodatkom cinka stimulira imunološke stanice i smanjuje oksidativni stres, te značajno smanjuje rizik od infekcija.

 

  • Podržava zdravu kožu, cink je potreban za sintezu DNK i proizvodnju proteina koji su potrebni za stvaranje novih, zdravih stanica kože. Ubrzava zacjeljivanje rana.

 

Skin Elixir s dodatkom cinka pomaže u zacjeljivanju i regeneraciji kože, te ima ključnu ulogu u sintezi kolagena.

 

  • Omogućuje okus i miris, cink pomaže u stvaranju enzima koji nam omogućuju užitak ova dva ključna osjetila. Zapravo, nedostatak može oslabiti našu sposobnost okusa i mirisa.
  • Smanjuje upalu, s dovoljno cinka u tijelu, upala se smanjuje. Uz manje upale, imamo manji ukupni rizik od bolesti

Nedostatak cinka može dovesti do gubljenja osjeta mirisa i okusa, rijetka i tanka kosa ukazuju na nedostatak cinka, sa Hair Elixirom se jača i hrani kosu sve do folikula kako bi se smanjio gubitak kose i njezino lomljenje, istovremeno potiče stvaranje keratina. Masna koža sklona izbijanju akni, tanki i slabi nokti koji se listaju upozoravajući su znakovi nedostatka cinka te je poželjno provjeriti njegovu razinu u organizmu.

Neadekvatna i jednolična prehrana često ima za posljedicu neunošenje dovoljne količine cinka. Cink je zastupljen u hrani različitog porijekla, najviše ga  ima u kamenica i općenito u plodovima mora, dok u  modernoj zapadnjačkoj prehrani najviše cinka unosimo namirnicama koje se najčešće nalaze na jelovniku, a to su crveno meso i meso peradi te mlijeko i mliječni proizvodi. Mahunarke poput slanutka, leće ili graha, te cijelovite žitarice poput pšenice, kvinoje, riže i zobi su dobar izvor cinka. No, problem je što sadrže fitate, koji sprječavaju apsorpciju cinka i drugih minerala te je iskoristivost cinka iz namirnca biljnog podrijetla manja nego iz namirnica životinjskog podrijetla

***Dnevna potreba za cinkom je 12-15 mg.