5 Nutrilife savjeta kako postići hormonalni balans

Hormonska neravnoteža utjecat će na vas od PMS-a do menopauze i svega između, a hormoni mogu učiniti da se osjećamo kao da je život ugodan i lijep ili mračan i izazovan. Bez obzira na godine, uvijek ćete se osjećati dobro kada su vam hormoni u ravnoteži.

Prehrana bogata životinjskim mastima, prerađenim mesom i žitaricama, mliječnim proizvodima i šećerom pojačat će i izazvati hormonsku neravnotežu. Ove upalne namirnice povećavaju rizik od bolesti i pretilosti te su značajan uzrok problema s hormonima. Pretjerano konzumiranje alkohola također povećava upalu i smanjuje imunološku funkciju, a ima i posredni učinak na vaš endokrini sustav. Za žene, obilna konzumacija alkohola povećava rizik od poremećaja ovulacije, dok za muškarce snižava razinu testosterona, uzrokuje erektilnu disfunkciju i smanjuje proizvodnju sperme. Kofein može uzrokovati hormonsku neravnotežu i dehidraciju te dovesti do nedostatka minerala. Visoka konzumacija kofeina također može utjecati na plodnost.

Jedite više biljnih, a manje životinjskih bjelančevina, smanjite mliječne proizvode i neka vaša prehrana bude više veganska na tri mjeseca u borbi protiv upale i hormonalne neravnoteže. U idealnom slučaju, najbolje je jesti 3 šalice zelenog povrća dnevno, ali ako vam je to malo nezgodno, tada uključite u svoju dnevnu rutinu  WelleCo The Super Elixir. Link za kupovinu: SHOP SUPER ELIXIR

Uravnotežite razinu šećera u krvi

Skokovi šećera u krvi izravno će utjecati na vaše hormone, stvarajući hormonalnu neravnotežu, osobito estrogena zbog čega ćete se nailaziti na brojne izazove na mentalnoj i fizičkoj razini. Navala šećera također će pokrenuti vašu reakciju na borbu ili bijeg/stres, povećavajući adrenalin i kortizol te stvarajući začarani krug koji vodi do umora i mentalnih poremećaja kao što su depresija i anksioznost. Kvalitetni proteini u svakom obroku, od ribe, orašastih plodova, sjemenki, organskih jaja ili veganskog proteinskog praha kao što je WelleCo Nourishing Protein, osigurat će esencijalne aminokiseline za ravnotežu razine šećera u krvi i hormona.

Link za kupovinu

Dodavanje Omega-3 iz masne ribe, avokada, orašastih plodova, sjemenki i kokosovog ulja također će pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da će također pomoći u reguliranju ovulacije, poboljšati kvalitetu jajnih stanica i čak odgoditi starenje jajnika.

Ako ne volite jesti ribu, dodajte dobar dodatak Omega-3.

Pokrenite svoje tijelo.

Tjelovježba je također ključna za hormonalnu ravnotežu, te podržava vaše mentalno i fizičko zdravlje. Odaberite aktivnost koju volite i koja vam donosi radost. Provedite vrijeme u prirodi. More je također divno za balansiranje živčanog i hormonalnog sustava, a ako vam je to teško, odlučite se za kupke od soli.

Smanjite stres.

Istraživanja su pokazala da stres izravno utječe na muške i ženske hormone. Stres također povećava broj otkucaja srca i vazokonstrikciju izazivajući valove vrućine. Također je smanjena cirkulacija krvi što uzrokuje umor, bol u tijelu i poremećaje raspoloženja: nizak libido i simptome PMS-a i menopauze. Svakodnevne tehnike za smanjenje stresa imat će blagotvoran učinak. Stavljanje stresa pod kontrolu ključno je za smirivanje živčanog sustava, a time i hormona.

Poboljšajte svoj san.

Niska kvaliteta ili ograničena količina redovnog sna povezana je s upalom, a hormonska neravnoteža može smanjiti sposobnost tijela da se oporavi tijekom noći, što dovodi do pretjeranog stresa, prirodnog neprijatelja hormonalne ravnoteže.

Uključite Sleep Welle Calming Tea za podupiranje dubokog sna. Link za kupovinu

Povećajte unos hrane bogate vitaminom C.

Vitamin C na biljnoj bazi s citrusnim bioflavonoidima dokazano smanjuje simptome menopauze, uključujući valove vrućine, grčeve u nogama, poremećaje raspoloženja te gubitak kose i pamćenja.

Hrana s vitaminom C također pomaže vašem tijelu da apsorbira željezo koji je bitan nutrijent za žene. Grejp i drugi citrusi, kivi, guava, trešnje, bobičasto voće i kelj izvrsni su izvori. Sjemenke bundeve također su bogate vitaminom C. Link za kupovinu