7 najboljih začina za borbu protiv upale

Upala je u redu sve dok je privremena. Ali kada postoji dugotrajna upala (poznata i kao kronična upala), tada nailazite na probleme. Osjetljivost na hranu, pretilost, autoimuni poremećaji i prekomjerna konzumacija alkohola samo su neki od mnogih čimbenika koji doprinose kroničnoj upali.

Kronična upala povezana je sa širokim rasponom bolesti i stanja, kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, Alzheimerova bolest, pa čak i rak.

Dok lijekovi mogu biti izuzetno korisni (i u mnogim slučajevima neophodni) za liječenje upale u vašem tijelu također je moguće primijeniti promjenu načina života, odnosno načina prehrane.

Kurkuma je možda najpoznatiji protuupalni začin, ali postoji mnogo drugih začina koji zaslužuju biti u središtu pozornosti. Istraživanja pokazuju da te dobrobiti uvelike proizlaze iz protuupalnih učinaka potaknutih biološki aktivnim spojevima u začinima. Istraživanja također pokazuju da je ukupni unos začina, a ne samo konzumacija jednog začina, odgovoran za snažne protuupalne učinke na zdravlje koji se vide u područjima poput Indije.

To znači da redovito uključivanje raznih začina s protuupalnim učinkom može biti jedan od najboljih načina da se hrana koristi kao lijek.

CRNI PAPAR– “Crno zlato” je način na koji su trgovci začinima nazivali papar prije nekoliko stotina godina zbog njegove novčane vrijednosti, a mi bismo ga i danas mogli tako zvati zbog njegovih zdravstvenih prednosti. Dolazeći od osušenih nezrelih bobica papra, zrna crnog papra sadrže nekoliko spojeva koji daju protuupalne učinke i čak poboljšavaju apsorpciju kurkumina (ključnog spoja u kurkumi).

Sameljite zrna papra prije dodavanja hrani kako biste dobili najsnažniji učinak ovog začina s aspekta okusa i zdravlja. Također, višak zrna papra pohranite u zamrzivač, a ona koja su čuvana na sobnoj temperaturi zamijenite svaka tri mjeseca.

Protuupalni učinak: Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, artritis, astma i neki oblici raka.

ĐUMBIR– poznat kao lijek za blage probleme s probavom i mučninu, đumbir sadrži aktivni spoj poznat kao 6-gingerol koji ublažava upalu i bol zahvaljujući malom analgetskom učinku. Studije također sugeriraju da protuupalni učinci đumbira mogu imati pozitivne učinke na dijabetes i Alzheimerovu bolest, a dobrobiti su vidljive nakon konzumiranja i sušenog i svježeg đumbira.

Protuupalni učinak: artritis, dijabetes, Alzheimerova bolest, probavni problemi.

CRVENA PAPRIČICA – Spoj koji je odgovoran za ljutinu crvene paprike, kapsaicin, isti je spoj koji daje crvenoj paprici i protuupalna i antioksidativna svojstva, posebno kada je u pitanju rak. U stvari, istraživanje sugerira da kapsaicin ima sposobnost inhibirati upalne spojeve povezane s rakom kako bi spriječio i/ili zaustavio rast stanica raka. Spoj također ima potencijalne prednosti kada je u pitanju ublažavanje boli i snižavanje kolesterola.

Protuupalni učinak: Rak, bolesti srca, Alzheimerova bolest.

CIMET– začin koji često koristimo prilikom spremanja kolača, ali cimet je začin koji treba redovito unositi. Istraživanja koja se bave protuupalnim učincima cimeta sugeriraju da začin može igrati terapeutsku ulogu u snižavanju šećera u krvi, snižavanju kolesterola, upravljanju neurodegenerativnim bolestima i zaustavljanju proliferacije nekih vrsta raka. Pokušajte posipati cimet u zobene pahuljice, jogurt i kavu.

Protuupalni učinak: artritis, Alzheimerova bolest, neki oblici raka, dijabetes, bolesti srca, multipla skleroza, Parkinsonova bolest.

KLINČIĆ– Antioksidansi su ključni dio protuupalne dijete jer sprječavaju slobodne radikale da potaknu nove upale, a među začinima klinčići imaju jednu od najvećih antioksidativnih aktivnosti. Čini se da eugenol, aktivni spoj u klinčiću, također suzbija upalne puteve kako bi spriječio napredovanje astme i rast stanica raka. Istraživanja trenutno istražuju potencijal eugenola za liječenje dijabetesa i depresije.

Protuupalni učinak: astma, bolesti srca, rak, depresija, dijabetes.

RUŽMARIN– Dajući miris drvenastog limuna, igličasto lišće ružmarina može se koristiti svježe, osušeno i mljeveno u kuhanju. Ružmarin sadrži biološki aktivne spojeve koji izazivaju protuupalne učinke, koji posebno utječu na mozak i crijeva. Budući da depresija proizlazi iz povećanih upalnih puteva u tijelu zajedno s promjenama u osovini crijeva i mozga, neka istraživanja sugeriraju da ružmarin može imati terapeutsku ulogu u liječenju depresije ublažavanjem upale mozga i uspostavljanjem ravnoteže crijevnih bakterija.

Protuupalni učinak: astma, depresija, anksioznost, neki oblici raka, reumatoidni artritis.

KURKUMA– Zbog svog protuupalnog potencijala, kurkuma je porasla u popularnosti, čak je mnogima postala dnevni dodatak prehrani. Njegove prednosti proizlaze iz kurkumina, spoja za koji se čini da inhibira upalne citokine i blokira slobodne radikale da izazovu nove upale. Ovi postupci su razlog zašto neki predlažu kurkumu kao lijek za Alzheimerovu bolest pružajući neuroprotekciju i nudeći dobrobiti ili zaštitu za čitav niz drugih stanja. Jedina mana je niska bioraspoloživost kurkumina. Međutim, kombiniranje kurkume s crnim paprom povećava bioraspoloživost kurkumina za 2000%.

Protuupalni učinak: Alzheimerova bolest, artritis, astma, bolesti srca, rak, dijabetes, probavni problemi, psorijaza, ublažavanje bolova. Imate li problema sa kroničnim upalama? Kontaktirajte naše nutricioniste i riješite se tegoba