Atopijski dermatitis i prehrana

Atopijski dermatitis vrlo je česta bolest koja se manifestira na sljedeći način: dolazi do suhoće kože, sklonosti razvoju alergija i padu imunosti. To je autoimunosna bolest kod koje važnu ulogu ima probavni sustav i iznimno je važno uzimati dodatke prehrani, poput vitamina D, vitamina B i probiotika.

Vrlo je bitno izbaciti iz prehrane namirnice koje utječu na razvoj atopijskog dermatitisa, a koje su to namirnice, možete saznati pomoću testa intolerancije i alergološkog testa nove generacije ALERGO 295 (najnapredniji, kompletan, precizan i osjetljiv dijagnostički alat za mjerenje specifičnih IgE antitijela na 295 različitih komponenta – od hrane do biljaka).

Razlika između alergije i intolerancije na hranu

Za razliku od simptoma „klasične“ alergije koji se lako prepoznaju, simptomi intolerancije znatno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na pogrešan trag.

Dok su alergije na hranu već dugo poznate, intolerancija na hranu manje je poznata jer su simptomi sporiji, često neprepoznati ili se pripisuju drugim bolestima. Kao posljedica krive ili tek djelomično točne dijagnoze, simptomi se neodgovarajuće liječe ili se uopće ne liječe, a osoba živi sa svojim tegobama ne znajući da promjenom prehrane može riješiti problem.

IgE antitijela kod alergije odmah stvaraju jasnu i burnu sliku koja govori o uzroku i posljedici, a kod intolerancije na hranu simptomi se pojavljuju nekoliko sati do dva dana nakon uzimanja hrane ili pića.

 „Klasična“ alergijska reakcija posredovana je IgE antitijelima, a reakcije koje nastaju odmah nakon konzumacije štetne namirnice često su dramatične, katkad i opasne za život. Najčešće su kožne reakcije i oralni alergijski sindrom (žarenje u ustima, natečen jezik, gušenje…).

Simptomi alergije na hranu u probavnom sustavu su grčevi, mučnina, povraćanje i proljev. Jasnu i burnu sliku koja govori o uzroku i posljedici kod alergije stvaraju IgE antitijela, a kod intolerancije simptomi se pojavljuju nakon dugotrajnijeg konzumiranja određene hrane ili pića.

Intolerancija na hranu uzrokovana nakupljanjem IgG antitijela  kronične je prirode sa zamaskiranim simptomima zato ju je teže dijagnosticirati od alergije.

Imunokompleksi nastali „spajanjem“ antitijela i antigena hrane ulaze u cirkulaciju i dopiru do svih stanica u organizmu. Najizloženije su crijevne stanice, ali najjače simptome očekujemo u organu ili organskom sustavu koji je najslabija točka svakog pojedinca. Nekome će se intolerancija na hranu manifestirati bolovima u zglobovima, drugome gubitkom motivacije i pojavom depresije, dok će trećemu izazvati probleme u probavnom traktu ili na koži.

Ključni zadatak probave i imunolsnog sustava

Tijekom svakog obroka probavni sustav našeg tijela ima zadatak probaviti unesenu hranu. Probaviti hranu znači razgraditi hranjive namirnice na njihove najmanje sastavne jedinice koje onda može apsorbirati u organizam. Glavne su skupine hranjivih tvari masti, bjelančevine i ugljikohidrati, a njihove osnovne sastavne jedinice su masne kiseline, animokiseline i jednostavni šećeri (glukoza, fruktoza i dr.).

Kada intolerantna osoba unese određenu hranu na koju je preosjetljiva, njezin imunosni sustav reagira na način da prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao „neprijatelja“ te reaktivno proizvodi povećanu količinu specifičnih antitijela. To su tzv. IgG antitijela i njihov je zadatak onesposobiti antigene, odnosno sve ono što smatraju antigenima. Ti su antigeni ustvari probavljeni proteini hrane koji iz probavnog sustava ulaze u krv, ali tijelo nije sposobno prepoznati ih kao hranu nego kao „štetne“ i invazivne tvari i počinje se braniti.

Dalje antitijela „hvataju“ antigene i formiraju imunokomplekse koje imunosni sustav jednostavno uništi ako se hrana na koju smo intolerantni jede rijetko. Ako „štetnu“ hrana jedemo često ili je nastavimo jesti i nakon utvrđene intolerancije na nju, tijekom vremena doći do oštećenja sluznice probavnog sustava (crijeva) što će rezultirati nagomilavanjem imunokompleksa u različitim dijelovima tijela.

Dermatološki simptomi

Ovisno o slaboj točki svake osobe, doći će do pojave simptoma u različitim organima: zadržavanja vode i porasta tjelesne mase, kronične upale zglobova, tegoba u funkciji probavnog sustava, umora, upale sinusa…

MEDICINSKA SKUPINA SIMPTOMA OPIS PROBLEMA ZASTUPLJENOST
Dermatološki problemi akne, ekcem, svrbež, osip, rozaceja, urtikarija, psorijaza 15,7 %
Gastrointestinalni problemi abdominalna bol, nadutost, opstipacija, dijareja, gubitak teka, mučnina, grčevi, problemi s tjelesnom masom 44,1 %
Mišićno-koštani problemi artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi 6,8 %
Neurološki problemi vrtoglavica, glavobolja, migrena, multipla skleroza, tenzijska glavobolja 11,9 %
Psihološki problemi anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, napadaji panike, napetost 8,5 %
Respiratorni problemi poteškoće s disanjem, astma, rinitis, sinusitis, začepljenost uha, šum u uhu 10 %

Postupak rješavanja problema i odgovarajuća njega kože

Što nakon što napravite test intolerancije na hranu i alergotest?

Nakon testiranja potrebno je obratiti se nutricionistu da vam izradi plan prehrane koji se naziva „Elimination Diet“. To znači da će iz vaše prehrane na određeno razdoblje (3, 6 ili 9 mjeseci) izbaciti namirnice na koje ste razvili intoleranciju i/ili alergiju. Preporuka je napraviti oba testa kako bi se procijenila vjerojatnost odvijanja križnih reakcija u vašem organizmu između namirnica na koje ste pokazali intoleranciju i onih na koje ste alergični.

Primjer:

*** Ako se pokaže da imate intoleranciju na pšenicu, potrebno je izbjegavati i gelove za tuširanje i kreme za njegu koje sadržavaju pšenicu, a to se odnosi i na bademe, aloe veru … jer sve što stavljamo na kožu automatski ulazi u naš krvožilni sustav, a tijelo se bori i dolazi do pogoršanja stanja.

Oba testa moraju biti priznata od verificiranih laboratorija, određivanjem IgG i IgE antitijela iz vaše venske krvi. Danas se sve može izmjeriti i validirati te odrediti. Što vrijedi za jednu osobu ne znači nužno da će vrijediti i za drugu jer svaki je organizam drugačiji.

Bitno je pridržavati se preporuka za proizvode za njegu kože koji odgovaraju željenom sustavu oporavka kože te ne sadržavaju sastojke koji su definirani kao štetni za organizam sukladno individualnom pristupu koji je odredio nutricionist na osnovi testiranja. 

Poželjno je da se osobe u postupku rješavanja problema upoznaju sa sastojcima navedenim na pakiranjima proizvoda, a u cilju prepoznavanja nepoželjnih sastojaka, tj. prepoznavanja poželjnih sastojaka koji će prema preporuci vašeg nutricionista i dermatologa činiti odgovarajuću njegu za vašu kožu. Odgovarajuća njega odabranim proizvodima za njegu, pranje ili čišćenje kože trebala bi biti sastavni dio programa oporavka i liječenja atopijskog dermatitisa.

Učinkovitost je u suradnji dermatologa i nutricionista

Suvremena znanost omogućuje sve opisane testove, sustave istraživanja korijena problema i bolesti te osobe s dermatološkim problemima mogu pronaći kvalitetno rješenje za sebe. Proces treba biti precizan, a terapija je često dugotrajna, no kontinuirano djelovanje u kombinaciji s ustrajnošću i dobrom suradnjom sa stručnjacima dovest će do rezultata. Učinkovit pristup liječenju atopijskog dermatitisa trebao bi biti multidisiciplinarni u sinergiji s dermatologom i nutricionistom.