Doručak – kralj svih obroka!

Balansirana prehrana temelj je zdravlja i snažne imunosti. Budimo pametni i jedimo pametno!

Koliko ste puta čuli ili pročitali da je doručak najvažniji obrok u danu? Ili da je doručak potrebno pomno planirati i/ili pripremati? Sve to da bi naše tijelo bilo spremno za izazove koji su pred nama svaki dan.

I da… istina je! Naše tijelo može izdržati sve napore koje donosi svaki novi dan samo ako u organizam unosimo energiju koja omogućuje pravilno funkcioniranje tijekom dana.

Pravilno balansirana prehrana temelji se na unosu hrane u pet obroka (tri glavna obroka i dva međuobroka). Većina nas najčešće preskače doručak pod izgovorom da nemamo vremena ili međuobroke pod izgovorom: „Tko će sada jesti, kad dođem doma, večerat ću.“

Jutarnja rutina – mislimo na sebe, ne zaboravimo doručkovati!

Samo nekoliko minuta dovoljno je za pripremu kvalitetnog doručka. Doručak je gorivo koje pokreće naše tijelo i mozak. Ljudsko tijelo savršen je mehanizam koji traži pravilan unos makro i mikronutrijenata. Redovitom konzumacijom doručka pozitivno utječemo na svoje zdravlje, smanjujemo rizik od pretilosti i visoki krvni tlak, preventivno djelujemo na dijabetes i ostale bolesti modernog doba.

Upravo to činimo odgovarajućim odabirom doručka. Kako bismo kvalitetno započeli dan i svojem organizmu omogućili pravilno funkcioniranje tijekom dana, potrebno je unijeti energiju. Tijelo iskorištava energiju iz hrane koju konzumiramo – konzumirajmo od sada kvalitetnu hranu na jednostavan način!

Preporuka magistre nutricionizma Ivane Barišić:

Zdrav doručak trebao bi sadržavati:

voće ili povrće – kao izvor vitamina,

mlijeko ili jogurt – kao izvor kalcija

• ugljikohidrate – kao izvor energije

Tvoj, moj, naš, vaš doručak…više nikad neće biti isti!

Oznake: ,