Hrana koja sadrži i potiče stvaranje kolagena

Prehrana ima iznenađujuće veliku ulogu u izgledu i mladolikosti vaše kože, a sve se svodi na kolagen.

Kolagen je protein koji koži daje strukturu, gipkost i rastezljivost. U našem tijelu postoje mnoge vrste kolagena, ali naše se tijelo uglavnom sastoji od tipa 1, 2 i 3. Tip 1 kolagen najviše sadržavaju kosti, najbitniji je za mladolik izgled kože, noktiju i kose. Tip 2 kolagen nalazi se u hrskavici.  Tip 3 kolagen nalazi se u embrionalnom tkivu, a kod odraslih se uglavnom nalazi u šupljim organima, krvnim žilama, maternici, probavnom sustavu. Kako starimo, proizvodimo manje kolagena u našoj koži svake godine. Gubitak počinje u dvadesetim godinama kada se godišnje gubi oko 1%, dok će žene u menopauzi izgubiti 30% kolagena tijekom menopauze. Nakon menopauze gubi se oko 2% kolagena godišnje. Od tuda tendencija prema borama i stanjivanju kože koju vidimo što smo stariji. Na proizvodnju kolagena utječe i prekomjerno izlaganje suncu, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola te nedostatak sna i tjelovježbe.

U hrani se kolagen prirodno nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla poput mesa i ribe koji sadrže vezivno tkivo. Međutim, raznovrsna životinjska i biljna hrana sadrži materijale za proizvodnju kolagena u našim tijelima. Konzumiranje hrane bogate kolagenom ili hrane koja potiče proizvodnju kolagena također može pomoći u stvaranju aminokiselina koje su potrebne za dobar izgled kože. Postoje tri aminokiseline važne za sintezu kolagena, to su prolin, lizin i glicin. To uključuje ribu, perad, meso, jaja, mliječne proizvode, mahunarke i soju.

Proizvodnja kolagena također zahtijeva hranjive tvari poput cinka koji se nalazi u školjkama, mahunarkama, mesu, orašastim plodovima, sjemenkama i cjelovitim žitaricama, te vitamin C iz citrusnog voća, bobičastog voća, lisnatog povrća, paprike i rajčice.

Namirnice koje su prirodni izvori kolagena

  • Juha od kostiju – Juha od kostiju može biti izvrstan izvor kolagena ako se pravilno pripremi. Izrada juhe obično uključuje kuhanje životinjskih kostiju u vodi, začinskom bilju.
  • Jaja – Iako jajima nedostaje vezivno tkivo koje se može vidjeti u mnogim drugim proizvodima životinjskog podrijetla, bjelanjak sadrži protein sličan kolagenu s visokom razinom prolina, aminokiseline potrebne za stvaranje kolagena
  • Piletina – Određeni dijelovi piletine poput glave, vrata i nogu bogati su kolagenom.
  • Riba – Riba je izvrstan izvor kolagena i može pomoći u poticanju proizvodnje kolagena.

Hrana koja sadrži hranjive tvari za koje se zna da potiču proizvodnju kolagena

  • Citrusi i tropsko voće – Vitamina C ima u voću kao što su grožđe, naranče, kivi, guava i limeta, a neophodan je za stvaranje kolagena u tijelu.
  • Zeleno lisnato povrće – Vitamin C, cink i bakar nalaze se u lisnatom zelenom povrću poput kelja i špinata, koji potiču stvaranje kolagena. Također sadrže veliku količinu klorofila, koji je poznat po svojim antioksidativnim učincima, a nedavna studija također podupire njihovu sposobnost da stimuliraju stvaranje kolagena.
  • Rajčice – sadrže crveni pigment poznat kao likopen, koji je odgovoran za njihovu tamnocrvenu boju. Osim što je snažan antioksidans, ovaj pigment također može pospješiti proizvodnju kolagena.
  • Orašasti plodovi i sjemenke – Orašasti plodovi i sjemenke poput sjemenki bundeve, indijskih oraščića, badema i sjemenki sezama bogati su izvori cinka i bakra koji potiču sintezu kolagena u tijelu.
  • Zeleni čaj– Poznato je da katehini, antioksidans koji se nalazi u zelenom čaju, potiče proizvodnju kolagena.

U današnje vrijeme vrlo je teško zadovoljiti potpuno zdravu prehranu bez dodataka prehrani. Iz tog razloga preporučamo uzimanje kolagena na prirodnoj bazi: Istraži kolagen u Nutrilife shopu