Postignite zavidnu liniju i ravan trbuh uz namirnice biljnog porijekla

Ljetni mjeseci su stigli i većina nas osjeća privlačnost prema ideji da se osjećaju lakše, energičnije i samopouzdanije u svom tijelu. Nikada nije kasno za donijeti pozitivne odluke za vlastito tijelo, a jedno od ključnih područja na kojem se to može postići je prehrana. Kako bismo se u našem tijelu osjećali bolje nego ikada prije, dobro je znati da mršavljenje ne mora uključivati ekstremne mjere ili restriktivne dijete koje ostavljaju osjećaj gladi i nezadovoljstva.

Ako se želite osjećati samopouzdano u vlastitoj koži, odlična opcija je usvajanje plant-based prehrane ili fleksitarijanstva – može vam pomoći u postizanju vaših ciljeva, a istovremeno ćete njegovati svoje tijelo i biti puni energije za sve aktivnosti koje su pred vama.

U nastavku donosimo praktične savjete koji će vam pomoći unijeti uravnotežene i jednostavne promjene u svoju prehranu koje će vam ubrzo i s lakoćom postati dio života zahvaljujući činjenici da se ne morate apsolutno ničega odricati.

5 savjeta za postizanje idealne linije bez stresa – uz fleksitarijanstvo i plant-based:

  1. Prigrlite proteine biljnog porijekla

Proteini su esencijalni nutrijenti koji igraju ključnu ulogu u izgradnji i održavanju mišićne mase, što je važno u postizanju ‘summer-ready’ linije. Protein graška je vrsta biljnog proteina koja postaje sve popularnija. Također, lako je probavljiv i hipoalergen, što ga čini izvrsnim izborom za osobe sklone osjetljivostima na određene namirnice ili alergijama. Proteinengraška možete uključiti u svoju prehranu tako da ih dodate u smoothieje, umiješate u juhe ili konzumirate kao prilog u kombinaciji s drugim povrćem. Isto tako, druge mahunarke poput leće, slanutka i crnog graha, izvrsni su izvori proteina i vlakana, a ne zaboravimo i orašaste plodove, sjemenke i tofu. Uključivanje odgovarajuće količine proteina u vaše obroke može vam pomoći da se duže osjećate sitima, posljedično manje ćete biti gladni, a vaša linija će sve bolje izgledati.

2. Dajte prednost šarenom povrću i voću

Povrće i voće bogato je hranjivim tvarima, a ima malo kalorija, što ih čini savršenim namirnicama u trenutku kada se želite riješiti onih nekoliko kilograma viška. Prepuni su vlakana, antioksidansa i drugih esencijalnih nutrijenata koji su važni za cjelokupno zdravlje i kontrolu težine. Nastojte napuniti polovicu svog tanjura raznolikim povrćem i voćem baš poput lisnatog zelenog povrća, avokada, bobičastog voća, rajčice i krastavaca – sve kako biste povećali unos hranjivih tvari i spriječili osjećaj gladi.

3. Opskrbite se cjelovitim žitaricama

Cjelovite žitarice, kao što su kvinoja, smeđa riža i zob bogate su vlaknima te pružaju dugotrajan osjećaj poletnosti. Pomažu vam da se dulje osjećate sitima, a izvrsno je što su prepune važnih nutrijenata, poput vitamina B i minerala, koji su neophodni vašem organizmu. Zamijenite rafinirane žitarice, primjerice bijele riže i bijelog kruha, onim cjelovitim kako biste održali stabilnu razinu energije te spriječili osjećaj gladi.

4. Ugljikohidrati nisu neprijatelji

Ugljikohidrati su često demonizirani u mnogim popularnim dijetama, ali oni su važan izvor energije za vaše tijelo, osobito ako se bavite raznim fizičkim aktivnostima. Odabir pravih vrsta ugljikohidrata i umjerena konzumacija istih zapravo može biti vrlo korisna u trenutku kad želite postići liniju iz svojih snova. Odaberite složene ugljikohidrate, poput cjelovitih žitarica, mahunarki, voća i povrća, koji će vam pomoći u tome da se dulje osjećate sitima. Izbjegavajte ili ograničite unos jednostavnih ugljikohidrata poput rafiniranih šećera i bijelog brašna, koji mogu uzrokovati nagle skokove, a potom i pad razine šećera u krvi, što dovodi do žudnje za junk- foodom i prejedanja. Usklađivanje unosa ugljikohidrata s drugim hranjivim tvarima, kao što su proteini i zdrave masti, može vam pomoći u održavanju dobro zaokružene i uravnotežene prehrane koja podržava vaše body-goals za ljeto.

5. Hidratacija je ključna!

Koliko ste puta čuli da morate piti vodu? Ta tvrdnja je i više nego točna. Kada se radi o postizanju zavidne linije, hidratacija je ključna. Konzumiranje odgovarajuće količine vode tijekom dana može vam pomoći u poticanju metabolizma, poboljšanju probave i održavanju razine energije. Također vam može pomoći u obuzdavanju apetita, sprječavajući prejedanje i nepotrebne grickalice. Nastojte piti najmanje 8 čaša vode dnevno i razmislite o tome da sa sobom uvijek nosite bocu vode kako biste ostali hidrirani i dok ste u pokretu.


Na kraju, postići zavidnu liniju bez osjećaja gladi, moguće je plant-based prehranom i prihvaćanjem fleksitarijanstva kao životnog stila, održavanjem hidratacije, unosom proteina te ne odricanjem ugljikohidrata. U kombinaciji sa pažljivom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, odgovarajućom količinom sna i prakticiranjem umjerenosti, možete postići svoje ‘body-goals’, jer nikada nije kasno. Još jedan koristan savjet na vašem putu je planiranje obroka unaprijed kako biste bili sigurni da imate pri ruci hranjive i zadovoljavajuće opcije. Ukoliko niste sigurni kako isplanirati obroke, obratite se u Nutrilife Centar gdje ćemo vam rado pomoći.