Pozdravite se s dugim i besanim noćima

Pozdravite se s besanim noćima 

WelleCo Sleep Welle čaj

Pospani korijen valerijane upotrebljava se od davnina da bi umorne i nemirne uljuljao u dubok san. Kako to funkcionira i može li vam stvarno pomoći da zaspite?

Zapravo, korijen valerijane upotrebljava se od davnina za poticanje sna i mira. A kako to funkcionira i može li vam stvarno pomoći da zaspite? Znanost kaže da.

Biljka valerijana lijepo prekriva svoju rodnu Aziju i Europu prekrasnim sitnim bijelim cvjetovima koji su se u davna vremena upotrebljavali za izradu parfema. Korijen biljke, koji se upotrebljava u medicini, ima vrlo jak zemljani miris.

Miris je zahvaljujući hlapljivim uljima korijena i kemijskim spojevima poput valerijanske kiseline, izovalerične kiseline i antioksidansa koji su odgovorni za njegovo sedativno djelovanje.

Studije su pokazale da uzimanje korijena valerijane pomaže ljudima da brže zaspu i dulje spavaju, posebno u kombinaciji s hmeljom, drugom biljkom za koju je utvrđeno da ima opuštajući, sedativni učinak.

A za one koji pate od anksioznosti, daljnja su ispitivanja također pokazala da korijen valerijane ima znatne učinke na smanjenje anksioznosti zbog biljnog sadržaja valerijanske kiseline koja povećava opskrbu mozga gama-aminomaslačnom kiselinom, spojem koji smiruje moždane signale i pomaže vam da se opustite. To je način na koji djeluju i mnogi sedativi na recept. Mnogi od tih spojeva također inhibiraju pretjeranu aktivnost u amigdali, dijelu mozga koji obrađuje emocionalne odgovore na strah i stres.

WelleCo formulator, dr. Dr. Simone Laubscher slaže se.

„Otkrila sam da biljke valerijana, grozničica i hmelj izvrsno djeluju kako bi vam pomogle da ponovo uspostavite tjelesni sat i pomognu vam da brže zaspite i dulje spavate“, kaže ona.

Istraživači mogu dodatno objasniti svojstvo poticanja sna korijena valerijane velikom količinom antioksidansa hesperidina i linarina, za koja se pokazalo da imaju umirujuće djelovanje na mozak i središnji živčani sustav, omogućujući vam da s lakoćom utonete u san.

„Korijen valerijane i hmelj najbolje djeluju u obliku čaja zato sam od tih sastojaka stvorila umirujući čaj WelleCo SLEEP WELLE“, dodaje dr. Simone.

Studije su također pokazale da je grozničica, još jedan sastojak heroja SLEEP WELLE, jača od kamilice u izazivanju sna. A najbolje od svega je to što, za razliku od nekih lijekova protiv anksioznosti ili za spavanje, korijen valerijane ne uzrokuje probleme s ovisnošću ili povlačenjem ako se prekine redovita uporaba.

Želite li bolje spavati večeras? Isprobajte ovaj smirujući tonik za bolji san.

Ljekoviti i opuštajući tonik

Izradio @sian_redgrave

Za 6 šalica

SASTOJCI

4 vrećice umirujućeg čaja WelleCo SLEEP WELLE

1 komad đumbira (10 cm)

1 komad kurkume (3 cm)

2 limuna

1 prstovet kadulje

1 prstovet majčine dušice

1 štapić cimeta

Sirovi med za posluživanje (po želji)

Narežite đumbir i kurkumu na kriške veličine 1 cm i stavite u veliku posudu s poklopcem.

Narežite limun na kolutiće i dodajte, zajedno s kaduljom, timijanom, cimetom i čajem.

Pokrijte i pustite da zavri na umjerenoj vatri.

Kuhajte na slabijoj vatri 30 minuta.

Poslužite bez ičega ili s malo meda.