Savjeti za prehranu žena u 40-ima

Ovo je desetljeće u kojem možete osjetiti simptome povezane s hormonskim promjenama – predmenopauza.

Usredotočite se na hranu koja podržava progesteron, pomaže u metaboliziranju estrogena i smanjuje upalu, kao i na hranu koja podržava zdrave kosti.

I vaše prehrambene potrebe (hrana i voda) i vaš metabolizam (brzina kojom vaše tijelo pretvara hranu u energiju) se mijenjaju u ovoj dobi. Vaš metabolizam postaje sporiji. Žene gube oko pola kilograma mišića godišnje počevši oko 40. godine života. Neke od ovih promjena koje žene doživljavaju posljedica su pada hormona, smanjene razine aktivnosti i zdravstvenih stanja.

Što jedete još je važnije kada uđete u četrdesete. Žene trebaju proteine ​​(meso, riba, mliječni proizvodi, grah i orašasti plodovi), ugljikohidrate (cjelovite žitarice), masti (zdrava ulja), vitamine, minerale i vodu. Ova se hrana povezuje s prevencijom određenih bolesti, poput osteoporoze, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, dijabetesa i određenih vrsta raka.

Ako se do svoje 40. godine niste ozbiljno pozabavili prehranom, vrijeme je da počnete.

Birajte razno povrće, uključujući tamno zeleno, crveno i narančasto, grah i grašak, škrobno i neškrobno. Jedite raznovrsno voće. Uključite žitarice u svoju svakodnevnu prehranu. Polovica vaših žitarica trebala bi biti cjelovita. Konzumirajte bezmasne ili manje masne mliječne proizvode. To uključuje mlijeko, jogurt, sir ili obogaćene proizvode od soje.* 

*Ukoliko vam nije dijagnosticirana intolerancija na kazein ili vam smeta laktoza.

Mliječne proizvode zamijenite plant based opcijama (namaz od konoplje, kokos mlijeko, biljna mlijeka i slično). Uzmite proteine u svaki obrok. Zdravi proteini uključuju nemasno meso (piletinu), plodove mora, jaja, grah i grašak, orašaste plodove, sjemenke i proizvode od soje. Koristite zdrava ulja, poput maslinovog.

Osim toga, žene bi trebale konzumirati:

  • Manje od 10% dnevnih kalorija iz dodanih šećera (deserti i prerađena hrana)
  • Manje od 10% dnevnih kalorija iz zasićenih masti (crveno meso, mliječni proizvodi s visokim udjelom masti)
  • Manje od 2300 miligrama (mg) natrija dnevno
  • Ne više od jednog pića alkohola dnevno
  • Kalcij, dijetalna vlakna, kalij, vitamin A i vitamin C, vitamin D
  • S našim Wellecom setom zadovoljit ćete dnevnu potrebu za mikronutrijentima (vitaminima i mineralima).

Nakon 40. razina hormona (estrogena) pada, te uzrokuje porast inzulina (hormona koji pomaže vašem tijelu da koristi šećer). Razina hormona štitnjače pada i ova kombinacija čini vas više gladnima. Na kraju ćete jesti više i sagorjeti manje kalorija. Velik dio debljanja događa se oko vašeg trbuha. Jedite više hrane s vlaknima (bobičasto voće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi) koja će vas zasititi i pomoći vam da jedete manje. Ciljajte na 25 grama vlakana svaki dan nakon 40- te godine života. Drugi načini za povećanje metabolizma uključuju: svakodnevni doručak, tjelesnu aktivnost, unos dovoljno tekućine, dobar san i začine u prehrani. Niste sigurni u usvajanje novi navika, naručite se u Nutrilife Centar na pregled i mi ćemo prema vašim godinama, željama i ciljevima, te zdravstvenom stanju kreirati prehranu koja odgovara baš vama.

Za zdraviji i sretniji život, kontaktirajte nas i osigurajte si personaliziranu prehranu danas!