Smrznuta hrana – da ili ne? Nutricionistička perspektiva

U današnje vrijeme zbog posla, hobija i raznih drugih obaveza, često nemamo vremena za pripremu obroka od nule i od najsvježijih namirnica, zar ne? Tada često posežemo za smrznutom hranom. Smrznuta hrana smatra se prikladnom opcijom koja štedi vrijeme, a nudi zdrav obrok za ljude koji žele dobro jesti bez provođenja sati u kuhinji. No, je li smrznuta hrana doista zdrava? Kakva je u usporedbi sa svježom hranom u smislu hranjivosti, okusa i sigurnosti? U nastavku će nam mag. nutr. Ivana Barišić objasniti koji su prednosti i nedostaci smrznute hrane i dat će nam nekoliko savjeta o tome kako mudro
odabrati i koristiti smrznutu hranu.

Što je smrznuta hrana?

Smrznuta hrana je svaka hrana koja je bila podvrgnuta brzom zamrzavanju i čuvana na temperaturi ispod 0°C sve do trenutka kad ju mislimo spremiti za konzumaciju. Zamrzavanje je metoda konzerviranja hrane koja usporava rast mikroorganizama i enzima koji uzrokuju kvarenje hrane i bolesti koje se prenose hranom. Zamrzavanje također zadržava većinu hranjivih tvari, boje, okusa i teksture hrane. Na tržištu su dostupne mnoge vrste smrznute hrane, kao što su smrznuto voće, povrće, meso, perad, riba, plodovi mora, mliječni proizvodi, kruh, peciva, pizze, juhe, umaci, obroci, grickalice, deserti i još mnogo toga. Neke smrznute namirnice su sirove i potrebno ih je kuhati prije jela, dok su druge prethodno kuhane i potrebno ih je samo podgrijati ili odmrznuti.

Prednosti smrznute hrane

PRAKTIČNOST:
Smrznuta hrana može nam uštedjeti vrijeme i energiju prilikom kupovine namirnica, u pripremi obroka i čišćenju kuhinje. Možemo jednostavno napraviti zalihe zamrznute hrane u svom zamrzivaču i koristiti ju kad god nam zatreba. Također možemo zamrznuti svježe namirnice ili one koje kuhamo u velikim količinama, kako bismo joj produžili rok trajanja i smanjili bacanje hrane.

PRISTUPAČNOST:
Smrznuta hrana može biti povoljnija od svježih namirnica, posebno kada se radi o sezonskim ili egzotičnim artiklima. Također možemo iskoristiti popuste i akcije na smrznutu hranu i kupiti više za manje (1).

RAZNOLIKOST:
Smrznuta hrana može nam pružiti širok raspon opcija koje će zadovoljiti naše okusne pupoljke i prehrambene potrebe. Možemo pronaći smrznutu hranu iz različitih kuhinja, kultura i regija. Također možemo miješati različite smrznute namirnice kako bismo kreirali vlastita jela (2).

PREHRANA:
Smrznuta hrana može biti jednako hranjiva kao i svježa hrana, ako ne i više. Smrznuto voće i povrće bere se na vrhuncu zrelosti i zamrzava u roku od nekoliko sati, što pomaže u zadržavanju hranjivih tvari i antioksidansa. Smrznuto meso, perad, riba i morski plodovi također se brzo zamrzavaju kako bi se očuvala njihova kvaliteta i svježina. Neka smrznuta hrana obogaćena je dodatnim vitaminima i mineralima kako bi se povećala njihova hranjiva vrijednost.

Nedostaci smrznute hrane

Međutim, kao i brojne druge stvari, tako ni smrznuta hrana ne dolazi bez nekih nedostataka. Naime, smrznuta hrana može izgubiti dio svoje kvalitete tijekom vremena zbog ‘spaljivanja’ unutar zamrzivača, pojave kristala leda ili dehidracije. Također, smrznuta hrana može sadržavati velike količine natrija (soli), što može povećati krvni tlak i rizik od bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i drugih zdravstvenih problema. Smrznuta hrana može sadržavati i razne aditive kao što su konzervansi, bojila, arome, zaslađivači, zgušnjivači, emulgatori, stabilizatori ili sredstva protiv zgrudnjavanja. Ovi dodaci se koriste za poboljšanje izgleda, okusa, roka trajanja ili konzistencije smrznute hrane. Smrznuta hrana može imati i veći utjecaj na okoliš od svježe hrane zbog energije potrebne za zamrzavanje, transport i skladištenje.

Savjeti za pametan odabir i korištenje smrznute hrane

Smrznuta hrana može biti zdrava i praktična opcija za sve one koji ponekad jednostavno nemaju vremena pripremati obrok od nule, ali važno ju je odabrati i koristiti mudro. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru zamrznute hrane:

PROČITAJTE ETIKETE:
Prije kupnje provjerite oznaku s nutritivnim vrijednostima i popis sastojaka zamrznute hrane. Potražite smrznutu hranu s niskim udjelom natrija, zasićenih masti, trans masti, dodanih šećera i aditiva. Usporedite različite brendove i proizvode kako biste pronašli najbolju opciju za svoje zdravlje i budžet. Također, obratite pozornost na veličinu porcije, rok trajanja i upute za kuhanje smrznute hrane.

NEKA BUDE JEDNOSTAVNO:
Češće birajte obično smrznuto voće, povrće, meso, perad, ribu i plodove mora nego prerađenu ili pripremljenu smrznutu hranu koja sadrži umake, začine ili druge sastojke. Klasične i neprerađene smrznute namirnice su svestranije i omogućuju kontrolu okusa i nutritivne vrijednosti jela. Također, možete dodati vlastite biljke, začine ili umake običnoj smrznutoj hrani kako biste poboljšali njihov okus.

SIGURNA PRIPREMA:
Slijedite metode kuhanja i temperature navedene na pakiranju smrznute hrane kako biste osigurali njezinu sigurnost i kvalitetu. Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi jer to može pridonijeti razvoju bakterija i uzrokovati trovanje hranom. Umjesto toga, otopite smrznutu hranu u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mikrovalnoj pećnici. Odmrznutu hranu odmah termički obradite, a možete ju čak i ponovno zamrznuti ako je prethodno pravilno pripremljena (3).

UMJERENA KONZUMACIJA:
Uživajte u smrznutoj hrani kao dijelu uravnotežene i raznolike prehrane koja uključuje mnogo svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih bjelančevina, nemasnih mliječnih proizvoda, orašastih plodova, sjemenki i zdravih masti. Nemojte se oslanjati na smrznutu hranu kao jedini izvor prehrane ili ju jesti svaki dan. Ograničite unos one smrznute hrane koja je bogata kalorijama, natrijem, mastima, šećerom ili aditivima. Jedite razumne porcije smrznute hrane i izbjegavajte prejedanje.

Smrznuta hrana može biti dobar izbor za zaposlene ljude koji žele jesti kvalitetne obroke bez trošenja previše vremena ili novca na pripremu hrane. Smrznuta hrana može ponuditi praktičnost, pristupačnost, raznolikost i hranjivost ako se koristi mudro i pametno bira, imajući na umu da visoko prerađene namirnice treba izbjegavati. Zamrzavanje ne utječe na broj kalorija, sadržaj vlakana, proteine ili minerala u hrani.

Izvori:

  1. Frozen Foods: Convenient and Nutritious (eatright.org)
  2. The Pros and Cons of Frozen Foods – Tufts Health & Nutrition Letter
  3. Freezing and Food Safety | Food Safety and Inspection Service (usda.gov)

Oznake: , , , , ,