Vitamini i minerali koji će pomoći da vaša kosa izgleda sjajno i zdravo

Lijepa i zdrava kosa zahtijeva više od samo dobrog šampona i regeneratora – počinje s onim što unosimo u svoje tijelo. Naše tijelo zahtijeva prehranu bogatu biljnom hranom, vlaknima, antioksidansima i proteinima za optimalan rast kose. I ne samo to, potrebno je uključiti hranu  koja podržava vaš crijevni mikrobiom. Zdrava crijevna flora ključna je za pomoć u apsorpciji hranjivih tvari za jačanje kose, kože i noktiju. 

Protein

Kako se kosa sastoji od proteina, dovoljno proteina u prehrani ključno je za jaku i zdravu kosu. Ako u prehrani ne unosite dovoljno proteina, vaša će kosa vjerojatno postati suha, lomljiva i slaba. Prehrana s ekstremno malo proteina može rezultirati ograničenim rastom kose, pa čak i gubitkom kose. Odaberite piletinu, puretinu, ribu, mliječne proizvode i jaja kao izvrsne izvore proteina uz biljne izvore poput mahunarki i orašastih plodova.

Željezo

Željezo je posebno važan mineral za kosu, a premalo željeza je glavni uzrok gubitka kose. Kada razina željeza (serumski feritin) padne ispod određene točke, možete doživjeti anemiju. To ometa opskrbu folikula hranjivim tvarima, te utječe na ciklus rasta dlake i može rezultirati ispadanjem kose. Proizvodi životinjskog podrijetla poput crvenog mesa, piletine i ribe osiguravaju željezo s visokom bioraspoloživošću, što znači da je željezo lako dostupno tijelu. Vegetarijanci mogu povećati svoje zalihe željeza unosom leće, špinata i drugog lisnatog zelenog povrća poput brokule, kelja i zelene salate.

Vitamin C

Vitamin C pomaže apsorpciju željeza pa je hranu s visokim sadržajem vitamina C dobro jesti zajedno s hranom bogatom željezom. Vitamin C je također antioksidans pa ga tijelo lako koristi. Najbolji izvori su crni ribiz, borovnice, brokula, kivi, naranče, papaja, jagode i slatki krumpir. Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena koji jača kapilare koje opskrbljuju vlas kose.

Omega 3

Omega-3 masne kiseline važne su masnoće koje naše tijelo ne može samo proizvesti, pa ih stoga moramo unositi prehranom. Omega-3 se nalaze u stanicama koje obrubljuju vlasište i također osiguravaju ulja koja održavaju vlasište i kosu hidratiziranima. Uključite u prehranu masnu ribu poput lososa, haringe, sardine, pastrve i skuše te biljne izvore poput avokada, sjemenki bundeve i oraha.

Vitamin A

Vitamin A je potreban tijelu za stvaranje sebuma. Sebum je masna tvar koju stvaraju žlijezde lojnice naše kose i pruža prirodni regenerator za zdravo vlasište. Bez sebuma možemo osjetiti svrbež vlasišta i suhu kosu. Uključite u prehranu proizvode životinjskog podrijetla i narančasto/žuto povrće koje je bogato beta-karotenom (koji čini vitamin A) poput mrkve, bundeve i slatkog krumpira.

Cink i selen

Zaštita vlasišta uključuje druge važne minerale, posebice cink i selen. Nedostatak cinka može dovesti do gubitka kose i suhog vlasišta koje se peruta. Obogaćene žitarice i cjelovite žitarice dobar su izvor cinka zajedno s kamenicama, govedinom i jajima.

Vitamin E

Sunce može oštetiti našu kosu baš kao što može oštetiti našu kožu, stoga jedite hranu bogatu vitaminom E kako biste zaštitili svoju kosu. Orašasti plodovi su nutritivni izvori, osiguravaju cink i selen, kao i vitamin E pa ih pokušajte uključiti u uravnoteženu prehranu.

Biotin

Biotin je vitamin topiv u vodi. Premalo biotina može uzrokovati krhku kosu i dovesti do gubitka kose. Uključite hranu bogatu biotinom kao što su cjelovite žitarice, jetra, žumanjak, sojino brašno i kvasac.

Svoju kosu možete dodatno ojačati ukoliko kozumirate naš dodatke prehrani Hair Elixir. Sadrži sve sastojke i amino kiseline koje će potaknuti regeneraciju vaše folikule iznutra, jer znamo da zdravlje i ljepota ovise o onome što unosimo u svoje tijelo. Za više informacija slobodno kontaktirajte naš tim nutricionista.