Kako kvalitetno isplanirati i organizirati svoje obroke?

U današnjem modernom svijetu koji se ponekad i prebrzo kreće, vrijeme je često ograničeno i priprema zdravih obroka može biti pravi izazov. Uz pretrpane rasporede, dugo radno vrijeme i beskrajne obaveze, lako je upasti u zamku oslanjanja na brzu ili nezdravu gotovu hranu. Upravo zato je ključno imati kvalitetan plan kako biste svakodnevno imali zdrave, uravnotežene obroke i riješili se onog dodanog stresa odlučivanja što skuhati u zadnji tren. Planiranje i priprema obroka vam omogućuje da odaberete hranjive vrijednosti, kontrolirate veličinu porcija i optimizirate svoju prehranu. Također, planiranje će vam uštedjeti vrijeme i novac. Uz malo truda, možete preuzeti kontrolu nad svojim obrocima i učiniti zdravu prehranu svakodnevnim dijelom svog života.

Prednosti planiranja obroka: 

  • bolja kontrola nad namirnicama koje ćete konzumirati
  • uravnoteženi i nutritivno bogati obroci 
  • bolja kontrola nad veličinom porcija 
  • ušteda vremena i praktičnost 
  • smanjeno bacanje hrane 
  • dosljednost u zdravim i nutritivno bogatim prehrambenim navikama 
  • jednostavnije pridržavanje planu prehrane 
  • ušteda novca jer ćete izbjeći sve one neplanirane odlaske na ručak ili večeru u restoran, kao i nepotrebno naručivanje hrane

Nekoliko praktičnih savjeta o tome kako učinkovito planirati i organizirati obroke 

Ako nikada niste izradili plan prehrane ili mu se vraćate nakon duge pauze, moglo bi vam se činiti pomalo zastrašujuće. Razvijanje navike planiranja obroka ne razlikuje se od bilo koje druge pozitivne promjene u vašem životu. Početi s malim koracima i polako graditi rutinu odličan je način da osigurate održivost svojih novih navika. Započnite planiranjem samo nekoliko obroka ili međuobroka za sljedeći tjedan. To će vam pomoći shvatiti koje strategije planiranja najbolje funkcioniraju, a potom možete polako nadograđivati svoj plan. Savjeti u nastavku pomoći će vam u tome.

Stvorite rutinu planiranja obroka

Uspostavljanje rutine planiranja obroka može vam pomoći u tome da ostanete organizirani sve dok vam to ne postane uobičajeni dio svakodnevice. Za početak, odaberite određeni dan u tjednu za planiranje obroka, poput nedjelje, i posvetite malo vremena izradi plana obroka za nadolazeći tjedan. Uzmite u obzir svoj raspored, broj obroka koje trebate pripremiti i sve posebne događaje ili prilike koje bi mogle utjecati na vaše obroke.

Napravite popis namirnica

Nakon što napravite plan obroka, kreirajte popis namirnica na temelju sastojaka koji su vam potrebni za pripremu obroka. Obavezno provjerite svoju smočnicu i hladnjak kako biste vidjeli što već možda imate pri ruci, a što trebate kupiti. Isto tako, iznimno je važno da se držite svog popisa namirnica kada idete u kupnju kako biste izbjegli impulzivne kupnje i, samim time, uštedjeli novac. Uz to, odabir sezonskih namirnica najbolji je način da se potaknete na to da isprobate nove vrste hrane. Na primjer, bundeve su obično dostupnije u jesen, dok su rajčice najbolje ljeti. Proizvodi u sezoni obično su na vrhuncu nutritivne vrijednosti, najboljeg su okusa i najpristupačniji.

Priprema unaprijed

Priprema obroka može biti spas kad je riječ o uštedi vremena i smanjenju stresa tijekom napornih radnih dana. Razmislite o tome da odmah nakon kupovine odvojite malo vremena i za pripremu sastojaka unaprijed. Možete očistiti i oprati voće, nasjeckati povrće, skuhati zobenu kašu i marinirati meso unaprijed, tako da budu spremni za upotrebu kada vi budete spremni za obrok, međuobrok ili daljnje kuhanje, prema potrebi.

Neka vam obroci budu uravnoteženi

Uravnotežen obrok treba sadržavati dobar izvor proteina, zdrave ugljikohidrate i masnoće, voće te puno raznolikog povrća. Kada planirate svoje obroke, težite raznolikosti i uključite mješavinu različitih grupa namirnica kako biste tijelu osigurali sve bitne hranjive tvari koje su mu potrebne. U kreiranju uistinu uravnoteženih obroka može vam pomoći tim nutricionista iz Nutrilife Centra gdje će vam uz pomoć suvremene dijagnostičke opreme za nutricionističku procjenu statusa ponuditi maksimalno odgovarajuće rješenje za vaše potrebe. Bilo da želite poboljšati svoje prehrambene navike, ispraviti loše ili usvojiti bolje, bilo da vam sportski način života više ne podržava uobičajenu rutinu hranjenja, bilo da želite smanjiti ili povećati tjelesnu masu, ili vaše zdravstveno stanje upućuje na posebne prehrambene potrebe, u Nutrilife Centru će za vas kreirati individualni plan prehrane temeljen na vašim osobnim mjerama, sklonostima i životnom stilu. Kontaktirati ih možete putem e-mail adrese: info@nutrilifecentar.hr. 

Budite kreativni s ostacima

Ostaci mogu biti vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju planiranje obroka. Umjesto da ih pustite da propadnu, pokušajte ih prenamijeniti u nove obroke. Na primjer, ostatke piletine s roštilja možete upotrijebiti u salati ili kuhano povrće možete pretvoriti u fritaju. Budite kreativni sa svojim ostacima i transformirajte ih u ukusna nova jela kako bi vaši obroci ostali zanimljivi. Ako vam nedostaje ideja i recepata, možete zapratiti Instagram profil mag.nutr. Ivane Barišić za dozu inspiracije kad se radi o vašim obrocima. Njezine recepte možete pronaći u knjizi poznate nutricionistice, Nutrition is self-care, koja predstavlja pravi spoj njezine životne filozofije i višegodišnjeg nutricionističkog iskustva te je poziv svima da joj se pridruže na putu zdravlja, lakoće kretanja, sreće i rezultata. 

Uložite u kvalitetne spremnike za vaše obroke

Posude za čuvanje hrane jedan su od najvažnijih alata za pripremu obroka. Ako trenutno imate ormarić pun neusklađenih posuda, s poklopcima koji nedostaju, proces pripreme obroka može vam biti vrlo frustrirajuć. Upravo zato se isplati uložiti u visokokvalitetne spremnike. Prije kupnje razmislite o namjeni svake posude. Ako ćete ih zamrzavati, stavljati u mikrovalnu pećnicu ili prati u perilici posuđa, odaberite posude koje su sigurne za to. Staklene posude su ekološki prihvatljive i prikladne za mikrovalnu pećnicu. Također, zgodno je imati različite veličine posuda za različite vrste hrane. To će vam uvelike olakšati planiranje obroka jer ćete puno toga unaprijed moći pripremiti bez straha od toga da će se nešto pokvariti. Također, bit će vam lakše rasporediti obroke na porcije koje ćete bez problema moći i ponijeti sa sobom ako ste u pokretu.

Vodite dnevnik planiranja obroka

Vođenje dnevnika planiranja obroka može vam pomoći da pratite svoj napredak i, po potrebi, napravite određene prilagodbe. Ako vam ostane nešto slobodnog vremena, možete se dodatno posvetiti zapisivanju svojih obroka i bilješki o tome što je bilo dobro, a što vam se možda nije toliko svidjelo. Dnevnik ove vrste vam može poslužiti i kao izvor inspiracije ili kao podsjetnik u onim trenucima kada zapnete i ne znate što biste pripremali za naredni tjedan.

Uživajte u procesu

Planiranje i organizacija obroka može biti zabavan i kreativan proces. Eksperimentirajte s novim receptima, isprobajte različite vrste kuhinja i uključite svoju obitelj ili prijatelje u taj proces. Osim što je koristan, ovaj proces bi vam mogao poslužiti i za opuštanje. Dozvolite si osjetiti zadovoljstvo što imate ukusne i hranjive namirnice spremne za uživanje i budite ponosni na trud koji ste uložili u planiranje i organizaciju svojih obroka. 

Zaključno, pripremanje obroka nije samo planiranje obroka unaprijed, već je to moćan alat za način života koji može pozitivno utjecati na vašu prehranu, a samim time i na vaše zdravlje. Nudi vam kontrolu nad sastojcima, pomaže vam u stvaranju uravnoteženih obroka bogatih hranjivim sastojcima, promiče kontrolu porcija, a uz to vam štedi vrijeme i novac. Uključivanjem pripreme obroka u rutinu možete promijeniti svoj životni stil, postići svoje zdravstvene i prehrambene ciljeve te ih uspješno i održavati. Započnite s pripremom obroka danas i uživajte u svim benefitima koji će nesumnjivo doći.