Nutri-programi
perimenopauza i menopauza

Nutricionistički programi za perimenopauzu i menopauzu obično se usredotočuju na održavanje zdrave tjelesne mase, smanjenje rizika od bolesti srca i osteoporoze, te ublažavanje simptoma poput valunga i nesanice. Ovi programi mogu uključivati sljedeće prehrambene smjernice:

  1. Povećanje unosa hranjivih tvari: Tijekom perimenopauze i menopauze, tijelo može imati smanjenu apsorpciju i upotrebu određenih hranjivih tvari, poput kalcija i vitamina D. Stoga je važno povećati unos hrane bogate ovim hranjivim tvarima, poput mliječnih proizvoda (ako nije dijagnosticirana intolerancija na protein kazein), tamnozelenog lisnatog povrća i ribe.
  2. Smanjenje unosa soli i zasićenih masti: Prehrana s visokim udjelom soli i zasićenih masti može povećati rizik od bolesti srca i povećati krvni tlak. Zato se preporučuje smanjenje unosa hrane kao što su prerađena hrana, fast food i gazirana pića.
  3. Povećanje unosa vlakana: Hrana bogata vlaknima, poput cjelovitih žitarica, povrća i voća, može pomoći u reguliranju probave i smanjiti rizik od dijabetesa.
  4. Povećanje unosa omega-3 masnih kiselina: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi, orašastim plodovima i sjemenkama, mogu pomoći u smanjenju upale i rizika od srčanih bolesti.
  5. Smanjenje unosa kofeina i alkohola: Kofein i alkohol mogu utjecati na kvalitetu sna, što je posebno važno tijekom menopauze kada se žene često bore s nesanicom. Stoga se preporučuje ograničavanje unosa ovih stimulansa.

Kao i kod bilo koje druge faze života, individualne potrebe i prehrambene potrebe mogu varirati. Stoga mi u Nutrilife Centru kreiramo individualne programe prehrane koje prilagođavamo svakom klijentu sukladno njihovim ciljevima i potrebama.

Započnite promjenu već danas