Nutri-programi
za osobe treće životne dobi

Welleco proizvdi + Nutrition is self care knjiga

Nutricionistički programi za osobe treće životne dobi obično su prilagođeni kako bi zadovoljili posebne nutritivne potrebe ove populacije. Neke od karakteristika koje se često uzimaju u obzir prilikom izrade programa uključuju:

  1. Smanjeni unos kalorija: Kako tijelo stari, metabolizam se usporava, što znači da se manje kalorija troši na svakodnevne aktivnosti. Stoga se preporučuje smanjeni unos kalorija kako bi se izbjegla pretilost i održao zdrav BMI.
  2. Dovoljan unos proteina: Proteini su važni za održavanje mišićne mase i funkcije tijela te se preporučuje povećan unos proteina za starije osobe. Preporučeni izvori proteina uključuju ribu, piletinu, puretinu, grah, jaja i mliječne proizvode.
  3. Dovoljan unos vlakana: Vlakna su važna za probavno zdravlje i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Preporučuje se unos vlaknaste hrane poput voća, povrća i cjelovitih žitarica.
  4. Dovoljan unos vitamina i minerala: Starije osobe mogu biti podložnije nedostatku vitamina i minerala, pa se preporučuje unos hrane bogate vitaminima i mineralima, poput voća, povrća i orašastih plodova.
  5. Pravilna hidracija: Važno je osigurati da starije osobe imaju dovoljan unos tekućine kako bi izbjegli dehidraciju. Preporučuje se unos vode i drugih pića bez šećera.
  6. Smanjen unos natrija: Prekomjerni unos natrija može povećati rizik od srčanih bolesti i povišenog krvnog tlaka. Stoga se preporučuje smanjeni unos soli.

U Nutrilife Centru nutricionistički programi za osobe treće životne dobi su individualno prilagođeni ovisno o specifičnim nutritivnim potrebama i zdravstvenom stanju pojedinca.

Započnite promjenu već danas