Nutri-programi
za profesionalne i rekreativne sportaše

Nutricionistički programi za profesionalne i rekreativne sportaše uključuju prilagođavanje prehrane i hranjivih tvari ovisno o vrsti sporta, intenzitetu i trajanju treninga te ciljevima sportaša. Ove smjernice uključuju sljedeće:

  1. Dovoljan unos kalorija: Sportaši moraju konzumirati dovoljno kalorija kako bi zadovoljili energetske potrebe tijela i održali adekvatnu tjelesnu masu. Preporučuje se individualno prilagođavanje količine kalorija na temelju tjelesne težine, visine, spola, dobi i razine aktivnosti.
  2. Povećan unos ugljikohidrata: Ugljikohidrati su ključni izvor energije za sportaše i mogu poboljšati sportske performanse. Preporučuje se unos složenih ugljikohidrata, poput cjelovitih žitarica, povrća i voća, umjesto jednostavnih šećera.
  3. Dovoljan unos proteina: Proteini su ključni za izgradnju mišićne mase i oporavak nakon treninga. Preporučuje se unos kvalitetnih proteina poput piletine, ribe, jaja, mliječnih proizvoda, orašastih plodova i graha.
  4. Adekvatan unos masti: Masti su također važne za sportske performanse i oporavak, ali preporučuje se unos zdravih masti, poput maslinovog ulja, orašastih plodova i avokada, umjesto zasićenih i trans-masti.
  5. Dovoljan unos vitamina i minerala: Sportaši trebaju dovoljno vitamina i minerala kako bi održali zdravlje i sportske performanse. Preporučuje se unos hrane bogate vitaminima i mineralima, poput voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.
  6. Pravilna hidracija: Važno je osigurati da sportaši imaju dovoljan unos tekućine tijekom treninga i natjecanja kako bi izbjegli dehidraciju. Preporučuje se unos vode i elektrolita, poput natrija i kalija.

U Nutrilife Centru nutricionistički programi za sportaše su individualno prilagođeni ovisno o vrsti sporta, razini aktivnosti, tjelesnoj težini, ciljevima i potrebama sportaša. Programi se također mogu razlikovati ovisno o fazama treninga i natjecanja.

Započnite promjenu već danas